AddToAny

Fra olje til varmepumper, halm og pellets

ENERGI: Norsk gartnernæring er eksperter på energi. Vi har tatt en prat med energirådgiver Anders Sand for å høre om de har tips til hvordan resten av landbruket kan kutte i sine energikostnader.

Statlige redningspakker og mildt vært til tross, vinterens energikrise har ført til økt interesse for hvordan kutte i forbruket av strøm og gass. Tilfeldigvis har landbruket en sektor som er eksperter på dette: Norsk veksthusnæring.

- Det vi i praksis har gjort i gartnernæringa, er en elektrifisering av produksjonen. Vi har hatt en bevisst holdning på at vi skal bruke strøm der vi er helt avhengige av strøm, og det er til lys og fotosyntese, og så kan vi bruke andre energikilder til oppvarming, sier Anders Sand.

Allerede i 2006 ble Anders Sand ansatt i Norsk Gartnerforbund (NGF) som energirådgiver. NGF så at det ikke var noen andre deler av rådgivingsapparatet som kunne energi godt nok, og satset egne penger på å bygge opp kunnskapen selv, før de etter hvert fikk delfinansiering over jordbruksavtalen i tillegg. Siden 2006 har veksthusnæringa kuttet i totalt energiforbruk med mer enn 20 prosent, mens produksjonen har økt. Olje er nesten faset helt ut, mens de har faset inn biovarme, varmepumper og vekstlys.

SIMULERTE ENERGIFORBRUKET

Noe av det viktigste NGF gjorde i starten av energiprosjektet, var rett og slett å få oversikt over hvor energien går. I 2010 var de ute i 130 gartnerier og analyserte hvert eneste veksthus. Høyde, lengde, bredde, kvalitet på gardiner og isolasjonsmaterialer, de regnet over antall lysarmaturer og sjekket størrelse på kjelene. Disse parametrene ble så koblet med klimadata på solinnstråling, vind og nedbør, for hver eneste time hele året på de ulike stedene, slik at energiforbruket kunne simuleres året gjennom.

- Hvert eneste gartneri fikk da en rapport, basert på denne simuleringa. Vi kunne da gi råd om at de skulle sette inn isolasjonsgardin i veksthus to, og om de ønsket seg en flisfyr eller ei varmepumpe, måtte den være på den og den s

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Allerede i år vil de første genredigerte kornsortene bli dyrket på jorder i England, og innen høsten 2026 er målet å ha oppformert over 300 tonn såkorn.
Norsk Landbruk 02.05.2024
I sommer blir lengdemåling et standard verktøy i småfeklassifisering, slik det allerede er for storfe og rein.
Norsk Landbruk 02.05.2024
Har inngått avtale om distribusjon av dyrehengere med Jyfa Maskinværksted.
Norsk Landbruk 02.05.2024
Norsk Landbruk 02.05.2024
I løpet av det siste året har det kommet rapporter om at noen Felleskjøpet-butikker, har hatt dårligere utvalg enn vanlig på arbeidsbekledning.
Norsk Landbruk 02.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt