AddToAny

Fant mer giftstoffer i blod og urin hos folk som spiste glutenfritt

Fant mer giftstoffer i blod og urin hos folk som spiste glutenfritt
Dette skyldes sannsynligvis at mange glutenfrie matvarer inneholder ris, tror forskerne bak ny studie. Anne Ringgaard journalist, videnskab.dk Noen mennesker tåler ikke gluten, som er et protein som finnes i hvete, rug og bygg.
Andre velger et glutenfritt kosthold fordi de mener matvarer som inneholder dette proteinet, er usunne.

Mat uten gluten har blitt så populær at alle supermarkeder med respekt for seg selv har hyller med glutenfrie produkter, og mange spisesteder har en glutenfri meny.

Men nå viser det seg at det kan være en alvorlig ulempe med å spise glutenfrie produkter. Folk på denne dietten ser ut til å få i seg mer giftstoffer, som i verste fall kan gi kreft og skade hjernen. Det viser en studie som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Epidemiology.

Utilsiktede konsekvenser

De amerikanske forskerne fant en nesten dobbelt så høy konsentrasjon av uorganisk arsen i urinen hos folk som er på glutenfri diett, sammenlignet med folk som spiser gluten.

Uorganisk arsen er et stoff som øker risikoen for lungekreft, hudkreft og blærekreft, hvis man får det inn i kroppen gjennom mat og vann.

Samtidig fant forskerne en 70 prosent høyere konsentrasjon av

Les mer

Flere saker fra forskning.no

NASA-astronaut Peggy Whitson (57) har satt en ny rekord. Hun er nå den amerikanske astronauten med mest fartstid i verdensrommet. Mandag passerte Whitson 534 dager, to timer og 48 minutter, og slo dermed NASA-kollega Jeffery Williams' rekord.
article_web forskning.no 25.04.2017
Når er det best å lære et fremmedspråk? Når fungerer hjernen aller best? Og når har vi sterkest muskler? Vi kartlegger din beste alder for alt mulig. Som barn har vi få bekymringer. Vitaliteten og den fysiske kraften er uslåelig i 20-årene.
article_web forskning.no 25.04.2017
Maurarten Sericomyrmex radioheadi hører til en slekt som er kjent for å dyrke sin egen mat. I Latin-Amerika finnes det over 250 arter av maur som ikke bare sanker inn mat de kan lagre i tua si, men som også driver aktivt med å dyrke sopp.
article_web forskning.no 25.04.2017
Noen av drikkemønstrene russen oppfordres til, kan være direkte livsfarlige, særlig for jenter, advarer Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet. Flere av knutereglene handler om å drikke en viss menge alkohol på begrenset tid.
article_web forskning.no 25.04.2017
Men vi trenger veldig mange voksmøll-larver før de holder tritt med forsøplingen vår. Voksmøll, også kjent som bimøll, er en gråbrun sommerfuglart med et vingespenn på drøyt to centimeter. Den er også kjent for å ha veldig god hørsel.
article_web forskning.no 25.04.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt