AddToAny

Fant mer giftstoffer i blod og urin hos folk som spiste glutenfritt

Fant mer giftstoffer i blod og urin hos folk som spiste glutenfritt
Dette skyldes sannsynligvis at mange glutenfrie matvarer inneholder ris, tror forskerne bak ny studie. Anne Ringgaard journalist, videnskab.dk Noen mennesker tåler ikke gluten, som er et protein som finnes i hvete, rug og bygg.
Andre velger et glutenfritt kosthold fordi de mener matvarer som inneholder dette proteinet, er usunne.

Mat uten gluten har blitt så populær at alle supermarkeder med respekt for seg selv har hyller med glutenfrie produkter, og mange spisesteder har en glutenfri meny.

Men nå viser det seg at det kan være en alvorlig ulempe med å spise glutenfrie produkter. Folk på denne dietten ser ut til å få i seg mer giftstoffer, som i verste fall kan gi kreft og skade hjernen. Det viser en studie som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Epidemiology.

Utilsiktede konsekvenser

De amerikanske forskerne fant en nesten dobbelt så høy konsentrasjon av uorganisk arsen i urinen hos folk som er på glutenfri diett, sammenlignet med folk som spiser gluten.

Uorganisk arsen er et stoff som øker risikoen for lungekreft, hudkreft og blærekreft, hvis man får det inn i kroppen gjennom mat og vann.

Samtidig fant forskerne en 70 prosent høyere konsentrasjon av

Les mer

Flere saker fra forskning.no

En ny, stor spørreundersøkelse viser at vi kan bli lykkeligere av å kjøpe oss fritid enn vi blir av å kjøpe ting. Du trenger ikke være rik for at pengene dine skal gjøre deg lykkeligere.
article_web forskning.no 25.07.2017
- Grevlingers privatliv er nesten like vanskelig å forstå som menneskers, sier en som har forsket på dyrene i 25 år. Grevlinger er sære dyr, både i utseende og oppførsel.
article_web forskning.no 25.07.2017
Det endelige, fjerne målet for Irep Gözen er å bygge en kunstig celle fra bunnen av. Den lysende blæra på skjermen ser levende ut. Den svømmer som en amøbe. Men den er ikke levende. I alle fall ut fra vanlige definisjoner på liv.
article_web forskning.no 25.07.2017
Podcast: Alle organisasjoner blir til slutt til tyranniske enmannsvelder, ifølge Oligarkiets jernlov. Men gjelder det alt fra rockeband til politiske partier? Hør podcasten.
article_web forskning.no 24.07.2017
Selv om de er bedre til å kommunisere og hadde sterkere sosiale evner. Jenter på autismespekteret klarer seg dårligere i hverdagen enn gutter, det er konklusjonen i en studie som er publisert i tidsskriftet Autism Research.
article_web forskning.no 24.07.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt