AddToAny

Fant mer giftstoffer i blod og urin hos folk som spiste glutenfritt

Fant mer giftstoffer i blod og urin hos folk som spiste glutenfritt
Dette skyldes sannsynligvis at mange glutenfrie matvarer inneholder ris, tror forskerne bak ny studie. Anne Ringgaard journalist, videnskab.dk Noen mennesker tåler ikke gluten, som er et protein som finnes i hvete, rug og bygg.
Andre velger et glutenfritt kosthold fordi de mener matvarer som inneholder dette proteinet, er usunne.

Mat uten gluten har blitt så populær at alle supermarkeder med respekt for seg selv har hyller med glutenfrie produkter, og mange spisesteder har en glutenfri meny.

Men nå viser det seg at det kan være en alvorlig ulempe med å spise glutenfrie produkter. Folk på denne dietten ser ut til å få i seg mer giftstoffer, som i verste fall kan gi kreft og skade hjernen. Det viser en studie som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Epidemiology.

Utilsiktede konsekvenser

De amerikanske forskerne fant en nesten dobbelt så høy konsentrasjon av uorganisk arsen i urinen hos folk som er på glutenfri diett, sammenlignet med folk som spiser gluten.

Uorganisk arsen er et stoff som øker risikoen for lungekreft, hudkreft og blærekreft, hvis man får det inn i kroppen gjennom mat og vann.

Samtidig fant forskerne en 70 prosent høyere konsentrasjon av

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Debattinnlegg: Jeg er helt enig i at kvalitativ forskning er viktig for å få tilgang til folks subjektive livsverden. Det er for eksempel høyst relevant å spørre folk om deres holdninger til minoriteter.
article_web forskning.no 27.02.2017
Forskerens favoritt: Sodalitten er funnet på Sør-Grønland, men finnes også i Norge. Det spesielle er at den har et kjemisk fargetriks.
article_web forskning.no 27.02.2017
Massemedier og brennevinsfyll var to viktige faktorer som påvirket kvinnenes rolle på 1800-tallet, mener historiker. Susanne Dietrichson journalist, Kilden kjønnsforskning.no Vi får stemme, men ikke bestemme.
article_web forskning.no 27.02.2017
Selv om den er fantastisk godt bevart, ser den ikke sånn ut når den kommer ut av bakken. Se hvordan et fossil må behandles før det kan vises fram.
article_web forskning.no 27.02.2017
Eivind Torgersen journalist Høl i hue, meningsløst og fullstendig bom. Det svarer økonomiprofessorene når vi spør om bensinprisene burde vært lavere fordi Norge er et av verdens rikeste land.
article_web forskning.no 27.02.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene forskerforum forskningno forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hus-bolig i-skolen journalen journalisten kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt