Bondebladet
29.06.2023
Boka Defending beef bør leses av alle som er opptatt av bærekraftig matproduksjon, klimaproblemer, dyrevelferd og hva som er sunt å spise.
Den amerikanske biologen og juristen Nicolette Hahn Niman (f. 1967) gir i Defending beef:The ecological and nutritional case for meat en suveren oversikt over disse temaene, med utgangspunkt i kritikk som er reist mot storfekjøtt. Boka kom i 2021 og er solid forankret i vitenskap, og Niman har en god bakgrunn for å skrive den.
Hun har grunnutdanning både i biologi og juss og har som jurist aktivt arbeidet mot industriell husdyrproduksjon i USA. Hun ser imidlertid også bransjen fra innsiden siden hun nå er gift med en kvegbonde. Niman var i 30 år vegetarianer og har først nylig begynt å spise kjøtt igjen, primært storfekjøtt fra egen gård. At hun samtidig er biolog, gjør henne særlig godt kvalifisert for å orientere seg i kostholdsdebatten og å lande med begge beina trygt plassert på bakken.
Niman baserer seg på det beste som er produsert av forskning om temaene hun tar opp. Hun legger stor vekt på offentlig statistikk, men toner ned data og analyser fra den industrielle storfebransjen. Dette gjør hennes framstilling troverdig.
Her er mye å lære for oss alle. Til forskjell fra det inntrykket man kan få i mediene, er det i USA omtrent samme antall kveg som for hundre år siden. Selv om amerikanerne får i seg flere kalori
Gå til medietHun har grunnutdanning både i biologi og juss og har som jurist aktivt arbeidet mot industriell husdyrproduksjon i USA. Hun ser imidlertid også bransjen fra innsiden siden hun nå er gift med en kvegbonde. Niman var i 30 år vegetarianer og har først nylig begynt å spise kjøtt igjen, primært storfekjøtt fra egen gård. At hun samtidig er biolog, gjør henne særlig godt kvalifisert for å orientere seg i kostholdsdebatten og å lande med begge beina trygt plassert på bakken.
Niman baserer seg på det beste som er produsert av forskning om temaene hun tar opp. Hun legger stor vekt på offentlig statistikk, men toner ned data og analyser fra den industrielle storfebransjen. Dette gjør hennes framstilling troverdig.
Her er mye å lære for oss alle. Til forskjell fra det inntrykket man kan få i mediene, er det i USA omtrent samme antall kveg som for hundre år siden. Selv om amerikanerne får i seg flere kalori