AddToAny

Erfaringer fra Havre-NM

Sur jord går utover avlinga, også i havreåkeren. Ridabu slår alle, og økologisk dyrking kan lønne seg godt. Det er tre av mange erfaringer fra årets Havre-NM.

Norsk Havreforening har i løpet av tre år samlet 979 erfaringer om dyrking av havre i Norge, til nytte for norske havredyrkere. Mellom 4 000 og 5 000 bønder dyrker havre hvert år i Norge. I vinter har 261 havredyrkere delt sine erfaringer fra åkeren. En fjerdepart av dem som har svart på spørreskjemaet fra Norsk Havreforening, dyrker havre i sone 1, de beste kornområdene i Norge. Halvparten er i sone 3, de mindre gode kornområdene på Østlandet, og så er den siste fjerdeparten fordelt på dal, fjell, kyst og Trøndelag. Tolv av disse dyrket økologisk.

Materialet er delt inn slik at en havredyrker kan sammenligne seg med andre som dyrker under de samme forholdene, for eksempel i samme sone, fylke, kommune, jordart eller veksttid. Det er viktig å presisere at det som presenteres, er erfaringer og ikke kontrollerte forsøk. Her sammenligner man alle faktorer samtidig, og da er det ikke så lett å skille ut effekten av ett enkelt tiltak. En meravling hos en dyrker vil ofte skyldes summen av naturgitte forhold og mange gode valg. Ta det derfor med en solid klype salt, og vurder de enkelte resultatene mot sortsforsøk og annen rådgiving. Materialets viktigste funksjon er å stimulere til diskusjon og refleksjon.

Første sammenligning av dekningsbidrag

I de to første årene med erfaringsdatabasen er det bare sett på avling. For 2021 er det også regnet dekningsbidrag til arbeid og kapital. I bidraget er det tatt hensyn til prisen på innsatsvarer og mengdene som er brukt, ekstra kjøringer i forbindelse med bruk av husdyrgjødsel, delt gjødsling og flere sprøytinger, og det

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt