BUSKAP
08.09.2023
Det har de siste ti årene vært en økning i nødslakt av storfe. Det ser ut til å være flere årsaker til denne utviklingen. Regelverksendringer og økonomiske rammebetingelser er like viktige drivere som helsetilstander.
av dyr med dårlig prognose eller langt forventet behandlingsforløp. Før avliving skal en veterinær ha undersøkt dyret og attestert at helsetilstanden gjør det egnet til slakting. Nødslaktordningen er relativt dyr både for slakteriet og produsentene som benytter den. Det er derfor bare storfeslakt som har en så høy verdi at det er forsvarlig å bruke ordningen i noe omfang.
Økning i antall og andel
Trenden de siste 15 årene er at både antallet og andelen storfe som nødslaktes er stigende. Et samspill mellom flere faktorer kan forklare denne utviklingen;
endringer i regelverket, økonomiske rammebetingelser, endringer i driftsformer og dyremateriale. Totalt antall storfe som er slaktet på norske slakterier er redusert med 10,5 prosent fra 2006 til 2021. Andelen nødslakt av totalt antall slaktede dyr har økt fra 3,1 prosent til 4,6 prosent i samme periode. Andelen nødslakt har økt i alle regionene, men det er spesielt i Øst, Sør-Vest og Sør vi ser en stor økning.
Holstein skiller seg ut
Det skjer en gradvis endring i rasesammensetningen i storfepopulasjonen. Andelen kjøttfe øker. Det er også en økning av Holstein i melkekupopulasjonen. Holstein er i vår s
Gå til medietØkning i antall og andel
Trenden de siste 15 årene er at både antallet og andelen storfe som nødslaktes er stigende. Et samspill mellom flere faktorer kan forklare denne utviklingen;
endringer i regelverket, økonomiske rammebetingelser, endringer i driftsformer og dyremateriale. Totalt antall storfe som er slaktet på norske slakterier er redusert med 10,5 prosent fra 2006 til 2021. Andelen nødslakt av totalt antall slaktede dyr har økt fra 3,1 prosent til 4,6 prosent i samme periode. Andelen nødslakt har økt i alle regionene, men det er spesielt i Øst, Sør-Vest og Sør vi ser en stor økning.
Holstein skiller seg ut
Det skjer en gradvis endring i rasesammensetningen i storfepopulasjonen. Andelen kjøttfe øker. Det er også en økning av Holstein i melkekupopulasjonen. Holstein er i vår s