AddToAny

Elektroniske sigaretter

Elektroniske sigaretter
Elektroniske sigaretter, også kalt ENDS (Electronic Nicotine Delivery System) ble produsert første gang i Beijing i China i 2002 av farmasøyt Hon Lik.
Han utviklet ENDS som et resultat av at hans storrøykende far døde av lungekreft, og han ønsket seg et mindre farlig alternativ til sigaretter. Selskapet Hon Lik arbeidet i, Golden Dragon Holdings utviklet e-sigaretten kommersielt.

Den elektroniske sigaretten ble introdusert i Europa i 2006 og i USA i 2000-2007. Flere land har forbudt omsetning av e-sigaretter etter 2008. Tyrkia innførte et generelt forbud mot e-sigaretter mens Australia forbød e-sigaretter som inneholdt nikotin i 2008. To år senere forbød Thailand og Singapore bruk og salg av esigaretter, mens Argentina og Venezuela gjorde det samme i 2011. Verdens helseorganisasjon (WHO) anførte i 2008 at e-sigaretter ikke kunne anses som et legitimt hjelpemiddel for røykeslutt, mens The British Cabinet Office's Behavioural insights Team derimot, anbefalte e-sigaretter som et mulig effektivt hjelpemiddel for skadereduksjon for sigarettrøyking.

I 2009 ble Consumer Advocates for Smoke-free Alternatives Association (CASAA) stiftet i USA, en organisasjonen som består av både forbrukere og detaljhandlere. Organisasjonen er en sterk pådriver for salg og bruk av elektroniske sigaretter i USA.



EU-direktivet for tobakksrelaterte produkter

Direktivet som ble vedtatt 3. april 2014, trådte i kraft 20. mai 2016. Direktivet omhandler også e-sigaretter som skulle klassifiseres som medisinale produkter hvis de presenteres som å ha kurative eller forebyggende egenskaper, eventuelt som tobakksprodukter. Til nå er e-sigaretter ikke forsøkt lansert som medisinale produkter av noen produsent, og er derfor å regne som tobakksprodukter, underlagt samme begrensninger som andre tobakksprodukter i forhold til reklame, markedsføring og pakningsutførelse. E-sigarettenes skal være barnesikre og bære helseadvarsler, ampullene med væske skal ikke inneholde mer nikotin enn 20 mg/ml og skal ikke inneholde smakstilsetninger eller vitaminer, koffein eller andre produkter som kan virke stimulerende. E-sigarettene skal ikke inneholde farge som gjør dem attraktive under utånding, tilsetningsstoffer som fasiliteter inhalasjon eller opptak av nikotin, eller tilsetningsstoffer som i ubrent form er carcinogene, hemmer reproduksjon eller er mutagene. Ingen form for reklame er tillatt.

Polen, Romania, Philip Morris og noe andre tobakkselskaper reiste sak for EU-domstolen mot EU-direktivet for tobakksprodukter med hensyn til begrensning av mentolsigaretter, standardisering av sigarettpakning og de spesielle regler for e-sigaretter, men tapte denne i domsbeslutning av 20. mai 2016.

I USA har elektroniske sigaretter vært frie til salg og markedsføring. Våren 2016 vedtok imidlertid FDA en «deeming rule» der de fastslår at elektroniske sigaretter skal behandles med samme regler og virkemidler som vanlig tobakksrøyking. Dette betyr i USA en betydelig innstramning.

International Union against Tuberculosis and Lung Diseases (IUTLD) ga i 2014 et position statement om e-sigaretter hvor de bl.a. skrev at sikkerheten av e-sigaretter ikke har blitt vist, og at ikke-medisinsk bruk burde omfattes av forbud mot all reklame, at salg til mindreårige burde forbys og at de ikke skal brukes på offentlig sted (1).

International Forum of Respiratory Societies ga også et position statement i 2014 hvor de skrev:

«De potensielle fordeler av e-sigaretter for en individuell røyker må veies mot den potensielle befolkningsskade som økt sosial aksept av røyking og nikotinbruk. Sistnevnte er avhengighetsskapende og har skadelige effekter. Som en forholdsregel bør elektroniske nikotinleverende redskaper begrenses eller forbys inntil mer kunnskap om deres sikkerhet er tilgjengelig. » (2) I Sverige er e-sigaretter tillatt solgt, også nikotinholdige, men Läkemedelsverket vil at e-sigarett væsken skal reguleres som et legemiddel for røykeavvenning og vant nylig fram med dette i Kammarrätten. Forhandlerne framholder imidlertid at dette bare gjaldt et merke og fortsetter sitt salg.

I Norge er nikotinholdige e-sigaretter pr. november 2016 ikke tillatt solgt, mens e-sigaretter uten nikotin er tillatt solgt til personer over 18 år. Det er imidlertid enkelt å bestille og importere e-sigaretter over internett, og regjeringen har sendt ut på høring forslag om at e-sigaretter ikke bare skal bli tillat solgt, men også unntas fra oppstillingsforbudet som gjelder for tobakksprodukter. Saken forventes debattert i Stortinget ultimo 2016 eller primo 2017.

På nettsiden til John Hopkins Bloomberg School of Public Health er det en oversikt over hvorvidt e-sigaretter er tillatt eller hvilke regler som gjelder i land verden over: http:// globaltobaccocontrol.org/e-cigarette/ country-laws-regulating-e-cigarettes.

En fersk rapport fra Royal College of Physicians i London fokuserte ensidig på skadebegrensning for tobakksrøykende personer og vurderte ikke risikoen for utbredt bruk av e-sigaretter i en oppvoksende befolkning ved økt tilgjengelighet (3). Som en av de oppsatte konklusjoner understrekte man: «Imidlertid, tilgjengelig bevis til dags dato indikerer at e-sigaretter brukes nærmest eksklusivt som tryggere alternativer til røykt tobakk, av vanerøkere som selv forsøker å redusere egen skade samt skade på andre fra røyking eller selv forsøker å slutte å røyke». Man ser således bort fra det økende antall rapporter fra forskjellige land om at bruk av e-sigaretter er raskt økende hos barn og ungdom i barneskoler og ungdomsskoler. En le
Gå til mediet

Flere saker fra Allergi i Praksis

Astma är en obstruktiv lungsjukdom som karakteriseras av att luftvägsobstruktionen varierar över tid.
Allergi i Praksis 05.11.2018
Vikas Kumar Sarna ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt nytten av glutenprovokasjoner versus blodprøver ved glutenintoleranse.
Allergi i Praksis 05.11.2018
Mariann Haavik Lysfjord Bentsen ved Haukeland universitetssykehus har i sitt doktorgradsarbeid vist at spedbarns lungefunksjon kan måles ved hjelp av
Allergi i Praksis 05.11.2018
En ny stor internasjonal studie ledet av forskere fra Københanvs universitet har avdekket nye risikogener for allergisk rhinitt.
Allergi i Praksis 05.11.2018
Oslo byfogdembede gav ikke Astra Zeneca medhold i forføyningssaken mot Helse- og omsorgsdepartementet som gjaldt Legemiddelverkets vedtak om oppføring
Allergi i Praksis 05.11.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt