AddToAny

Den rike arven etter Astrup

Nå fredes deler av det som en gang var hjemmet til Norges mest bemidlede mann - og som i over hundre år har vært tilholdssted for Det Norske Videnskaps-Akademi.
Det Norske Videnskaps-Akademi er en organisasjon som har til formål å fremme vitenskapens plass i samfunnet. Organisasjonen er en møteplass for akademikere og fungerer også som en aktør som støtter ulike forskningsprosjekter. Akademiet ble stiftet allerede i 1857, og har siden 1911 holdt til i Drammensveien 78, i det som frem til da hadde vært Hans Rasmus Astrups hjem og representasjonsbolig.
Når Riksantikvaren nå går inn og freder deler av bygningen, er det altså ikke bare et stykke arkitektur, men en viktig del av Norges nasjonsbygging som blir bevart og videreført. Og for å forstå dette huset må vi starte med mannen som fikk det bygd.

Norges rikeste mann. I 1831 ble Hans Rasmus Astrup født på Fanestranda i Romsdalen, hvor faren var stasjonert som offiser. Seksten år senere seilte den unge Astrup som «cargadør» til Spania med handelsskip fullastede med fisk, ansatt av lokale kjøpmenn i Kristiansund. Oppgaven var å passe på varene og finne en gunstig kjøper når lasten kom frem. Astrup viste seg å være et eksepsjonelt talent.
Rundt 1855 etablerte den da noen-og-tyve år gamle Astrup sin egen forretning i Barcelona, hvor han bygget opp en betydelig handel med fisk og deretter med trelast. Snaue ti år senere flyttet han virksomheten til Sverige, der han skaffet seg en meget stor formue. Han var da allerede gift med svenske Augusta Elizabeth Lindqvist og sammen skulle de få ni barn, hvorav åtte levde opp.
Astrup ble etter hvert sterkt engasjert i diskusjonene omkring unionen med Sverige, som i 1880-årene førte til mye politisk strid. I løpet av 1885 avviklet Astrup sine forretninger i Sverige, og sommeren samme år flyttet han til Norge, hvor han snart ble arbeidsminister i den første norske parlamentariske regjering, ledet av Johan Sverdrup.
I den forbindelse kjøpte Astrup den såkalte «Enkefru Tandbergs løkke», nå Drammensveien 78. Astrup var på dette tidspunkt antagelig Norges rikeste mann og det ble ikke spart på noe da han bygget den praktfulle villaen som skulle tjene både som hjem og til representasjon. Huset sto ferdig i 1887. Astrup skal ha sagt at når han bygget så storartet som han gjorde, var det ikke bare for seg selv og familien. Huset ble planlagt mens hans nasjonale og politiske entusiasme ennå var på topp, og det er klart at det i første rekke var en politisk preget selskapelighet han hadde i tankene.
Hans Rasmus Astrup døde brått i 1898, mens hustruen Augusta Elizabeth døde i 1908. Tilbake i det store huset satt døtrene Ebba og Elisabeth, begge den gang ugifte.

Backers bygning. Arkitekt Herman Major Backer (1856-1932) ble valgt som arkitekt for Astrups villa. Et konkurranseutkast fra 1885 vitner om at det har vært kamp om oppdraget, men hvem konkurrentene var og hvordan den unge Backer, snaut 30 år gammel, kunne få et så prestisjefylt og krevende oppdrag, vites ikke.
Backer kom fra en kunstnerisk familie og vurderte ulike karrierer. Valget falt på tegneundervisning for arkitekter hos murmester og arkitekt Wilhelm von Hanno i Christiania. Fra Christiania gikk veien til Den tekniske høyskolen i Dresden. Hos von Hanno var Backer blitt godt kjent med nygotikken. I Dresden var italienskinspirert nyrenessanse id
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt