AddToAny

Cowboyarkitektene

Blant fredede strender, helleristninger og vindmøller på Lista prøver arkitektene i Stiv kuling å få oppdragsgivere til å gjøre færrest mulig endringer.
I 10 000 år har mennesker og fugler slått seg ned her, på Lista, en halvøy helt sør i landet, men egentlig en kant, ja en list, som avgrenser slettelandskap og bratte fjell fra det ville, gapende havet. Voldsom natur, men også rikt kulturlandskap, med helleristninger, bondegårder, tyske bunkere og skytestillinger, og det store, åpne havet, som gaper mot deg og blåser deg nesten over ende. Vinden suser i de to hundre år gamle lafteveggene, eller stopper i asbestholdige eternitplater.
Også arkitekter har funnet veien hit. Hva er det som har drevet dem? Ønsket om å bli bergtatt, eller havtatt, av naturkreftene? Eller er det friheten i det åpne landskapet? Eller rett og slett noe så enkelt som at det var her man hadde råd til å bo? Sannsynligvis litt av alle tre, men uansett er det som om man her har et ekstra press på seg. For lykkes man ikke her, på den helt sørlige randen av landet, under den enorme, åpne himmelen, så er man gått tom for land.
Lista har alltid vært fattig, og ute på Jøllestø var det aller fattigst. Det var hit arkitektkontoret Gaia hadde råd til å flytte for 30 år siden, til en liten husklynge med en gammel skysstasjon, en låve og et bryggerhus som Stiv kuling nå har kjøpt og omgjort til en slags skysstasjon, med ferieutleie i andre etasje. I underetasjen er det kontor for dem selv, og det gjenværende Gaia Lista. Deler av huset brukes av en lokal barnehage, og i bakkant ligger den slitte låven som nå fungerer som verksted, og som arkitektene på sikt vil gjøre om til et større kontor, slik at hele hovedhuset kan leies ut. Arkitekter og gjestgivere, sånn er livet på Lista.
- Vi håper å få en del gjester i sommer. Men hovedsesongen her burde jo egentlig være om vinteren. Det er da naturen er mest spektakulær, sier Jan Gunnar Skjeldsøy, partner og ene halvdel av den ene halvdelen av arkitektkontoret Stiv kuling.

TO KONTORER I ETT
Stiv kuling er ett arkitektkontor, men har to avdelinger. Kontoret ble startet i Oslo av Skjeldsøy og Eyvind Øgar, som møttes på studiene ved Arkitekthøgskolen i Oslo. Etter to år på Grünerløkka ville Øgar flytte hjem til Sogndal, mens Skjeldsøy ville hjem til Farsund, byen og kommunesenteret på Lista. Da fikk kontoret to avdelinger, men det er fortsatt ett kontor, understreker Anders Eik Pilskog, som ble med Skjeldsøy for å etablere kontorets sørlandsavdeling.
- Vi tjente ikke noe penger i Oslo likevel, så det var enten dette eller å være avisbud, ler Pilskog, som mener kontoret alltid har hatt en distriktsprofil.
- Vi liker å være i byen også, men her er man koblet til landskapet, til hjemstedet og til jorda på en helt annen måte.
I overetasjen på den gamle skysstasjonen, har de to arkitektene selv slipt vegger og gulv og snekret kjøkken, senger og pulter for å gjøre i stand til gjester. Undertegnede er en av de første som overnatter her i utleieleiligheten Saltsvidd. Bjelkelaget i huset fra 1803 er opprinnelig gamle seilskutespanter, som antakeligvis er funnet i fjæra og kan være fra
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt