AddToAny

Avtroppende IT-direktør: - Det er mye jeg er stolt av

En rivende utvikling har skjedd siden Lars Oftedal var med å trekke datakabler til bygningene på Blindern på 80-tallet. Nå overlater UiOs IT-direktør roret til en annen.
Det er snart 50 år siden Lars Oftedal kom til Blindern for å studere informatikk, og mer enn 40 år siden han i 1982 ble ansatt som programmerer i det som den gang het EDB-senteret.

EDB-senteret som ble opprettet i 1970, lå den gang under Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. I 1986 endret EDB-senteret navn til USE - Universitetets Sentrale EDB-tjeneste. I USE steg Lars Oftedal i gradene til han i 2007 fikk tittelen IT-direktør. Da var USE blitt til USIT- Universitetets senter for informasjonsteknologi.

I år fyller Oftedal 66 år, og jakten etter hans arvtager som IT-direktør er godt i gang. 13. mars var den foreløpig siste søknadsfristen.

Den nye IT-direktøren vil få flere mennesker under seg enn Oftedal har hatt de siste årene. USIT og fakultetenes IT-avdelinger ble første januar i år slått sammen under navnet IT-avdelingen. Og mens USIT bestod av ca. 260 ansatte, har den nye organisasjonen nå ca. 340 medarbeidere.

- Å få alle disse menneskene til å jobbe godt sammen, blir en viktig oppgave for den nye direktøren, kommenterer Oftedal.

Brukte fiskestang

Vi møter ham i bygningen som har fått navn etter informatikkprofessor Kristen Nygaard som sammen med Ole-Johan Dahl oppfant objekt-orientert programmering og programmeringsspråket Simula på 1960-tallet.

Her flyttet USE inn i 1988 sammen med Institutt for informatikk og Norsk Regnesentral. Men før den nye bygningen ble tatt i bruk, måtte datakablene trekkes fra Blindern til Gaustadbekkdalen, og de store datamaskinene måtte flyttes fra Matematikkbygningen til de nye lokalene.

Lars Oftedal var en av dem som deltok i arbeidet med å trekke datakabler.

- Vi trakk datakabler til alle bygg på Blindern i kulverter. Vi hadde ikke kulvert under Blindernveien, der måtte vi ha luftstrekk. En fisker på USE kastet et fiskesnøre fra taket på Biologibygget, over strømkabler, slik at vi hadde en trekkesnor for å få datanett til Nedre Blindern, forteller han.

Bygningen i Gaustadbekkdalen ble etter hvert for liten til å kunne huse både et ekspanderende Institutt for informatikk, Norsk Regnesentral og USIT. Da Oftedal overtok som IT-sjef i 2007, satt avdelingens ansatte spredt rundt i leide lokaler. Først da UiOs nye informatikkbygning, Ole-Johan Dahls hus, stod ferdig i 2011 kunne USIT igjen samlokaliseres i Kristen Nygaards hus.

Det er fortsatt her USIT holder til, men bygningen fra 1988 holder ikke lenger mål, ifølge den avtroppende IT-direktøren.

- Det var nedgangstider på slutten av 80-tallet, og det ble valgt en del billige løsninger, påpeker han og konstaterer at de ansatte i tillegg til å sitte trangt, mangler hyggelige felleslokaler.

Fra hullkort til terminaler

Mye har skjedd siden Lars Oftedal begynte å studere EDB på 70-tallet. Da hadde UiO bare noen få år tidligere etablert den første dataforbindelsen mellom Blindern og instituttene på Kjeller, noe som betydde at man kunne overføre data uten å bruke hullkort.

På denne tiden foregikk databehandlingen på ett felles maskinanlegg for hele universitetet. PC-er, terminaler og internett var ukjente begreper, og oppdrag ble levert på hullkort i underetasjen i Matematikkbygningen.

Fra midten av 70-tallet ble bruken av hullkort gradvis erstattet av terminaler.

Lars Oftedal minnes påskeferien 1997 da de ansatte i USIT jobbet på spreng for å avvikle bruken av hullkort under kjøring av lønn til de ansatte.

- Da jeg begynte ved UiO måtte ansatte betale for bruk av datatjenester. Mye endret seg da internettet kom på begynnelsen av 90-tallet, slår IT-direktøren fast.

I 1993 vedtok Universitetsstyret at studentene skulle få e

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt