AddToAny

- Alene får man ikke til så mye

Lidenskap, utholdenhet og nettverk er viktig for å stå løpet ut når man tar en doktorgrad, mener Camilla Grøver Aukrust.
Sykepleier Camilla Grøver Aukrust er nå midtveis i sitt doktorgradsløp.
Så langt på den akademiske løpebanen har flere dører åpnet seg for ph.d-kandidaten:
Våren 2022 var hun «visiting student researcher» ved prestisjetunge Harvard Medical School i Boston i USA.
Og hun er valgt til å lede et sykepleier-team innen global nevrokirurgi a sammen med en sykepleier fra Malaysia a ut 2023.
Etter nyttår står feltarbeid i Malawi for tur.

FORSKER PÅ HELSEHJELP TIL BARN MED HYDROCEPHALUS
Aukrust deler gjerne noen tips med sykepleiere som planlegger en doktorgrad, og som vil legge inn et utenlandsopphold.
Selv har hun en master i global helse. Temaet for hennes doktorgradsprosjekt er helsehjelp til barn med hydrocephalus i Malawi. Hydrocephalus er den tilstanden som tidligere ble kalt vannhode. (Se faktaboks s. 87)
AVDELINGSLEDER BLE FØRSTE DØRÅPNER
Da masteren var levert i juni i 2019, hadde hun lyst til å fortsette videre på det akademiske sporet. Men hvordan skulle hun få til det?
Nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet hadde vært hennes arbeidsplass i 16 år. Hun ba om en samtale med daværende avdelingsleder Sissel Reinlie.
a Kort fortalt så spurte jeg henne: Kan du tenke deg at jeg forsker femti prosent av tiden?
Svaret var ja.
a Jeg var så heldig å få støtte til å gjennomføre doktorgraden over seks år i kombinasjon med 50 prosent klinisk arbeid på nevrokirurgisk overvåkning på Rikshospitalet, forteller hun.
a Sissel Reinlie har vært min døråpner, slår Camilla Grøver Aukrust fast.

FULBRIGHT-STIPEND
Og dette førte til at flere andre dører også åpnet seg, skulle det vise seg.
5. juledag i 2021 satte hun seg på flyet til USA. Målet var Boston og Harvard Medical School.
For å finansiere oppholdet hadde hun fått Fulbrightstipendet (se faktaboks over).

TOK MED FAMILIEN TIL BOSTON
Ett av kravene for tildelingen av stipendet er at man er i utlandet i minst fire måneder.
a De to yngste barna ble med meg, forteller hun, og fortsetter:
a Dessuten hadde jeg med meg moren min, som har vært tilknyttet samme universitet i Boston i en årrekke. Hun arbeidet også mens vi var der i tillegg til å være en uvurderlig støtte for barna.
Barna gikk på offentlig amerikansk skole. Det å få byttet skole i en så kort periode krevde litt planlegging i forkant. Også det å finne et sted å bo:
a Jeg ble heldigvis tipset om en seriøs nettside, og vi endte opp med å finne en leilighet i gangavstand til Harvard Medical School.
Programmet hun skulle følge, het Program in Global Surgery and Social Change.
Gå til mediet

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt