Fenomenet er et problem ved dyrking av miljøbakterier, men det er trolig mindre viktig ved dyrking av bakterier i kliniske prøver.
Av COLIN CHARNOCK, professor i mikrobiologi ved Institutt for naturvitenskapelige helsefag (farmasi) ved OsloMet - storbyuniversitetet. e-post: colin@oslomet.no
Bioingeniøren er godkjent som vitenskapelig tidsskrift. Denne artikkelen er fagfellevurdert og godkjent etter Bioingeniørens retningslinjer.
Bioingeniørens retningslinjer for artikkelforfattere
Informasjon til fagfeller
Bakgrunn: Varmesterilisering av agar og andre geleringsmidler vil i nærvær av fosfat resultere i produksjon av hydrogenperoksid (H2O2) og sannsynligvis andre reaktive oksygenforbindelser (ROS). Disse stoffene begrenser sterkt veksten av miljøbakterier. Formålet med denne studien var å få mer informasjon om dette fenomenet og undersøke om lignende problemer oppstår med kommersielt tilgjengelige medier og klinisk materiale.
Materiale og metode: Agarmedier (egenproduserte eller kommersielle) ble brukt til å analysere bakterieinnholdet i flaskevann og prøver som er mer representative for klinisk materiale. Agarmediene og forsøksoppsettet ble skreddersydd for å undersøke om varmesterilisering av agar sammen med fosfat ga veksthemmende stoffer, og om veksthemmingen kunne fjernes med katalase.
Resultater: Varmesterilisering av agar/phytagel i nærvær av fosfat førte til en sterk reduksjon i veksten av «vannbakterier». Denne begrensningen ble opphevet ved å forbehandle agarskålene med katalase. Ved testing av bakterier av mer relevans for kliniske undersøkelser var disse effektene ubetydelige innenfor studiens begrensninger.
Konklusjon: Måten agarmedier tilberedes på har stor betydning for kimtallet av miljøbakterier, spesielt ved innhold av fosfat. Hvis mulig bør mediekomponenter autoklaveres separat og blandes etter varmesteriliseringen. Effektene er mindre uttalte med bakterier som er representative for kliniske prøver.
Nøkkelord: Fosfat, agar, ROS-dannelse, kimtall
Background: Heat sterilization of agar and other gelling agents in the presence of phosphate, results in the production of hydogen peroxide (H2O2) and probably other reactive oxygen species (ROS). These substances strongly limit the growth of environmental bacteria. The purpose of this study was to obtain more information about this phenomenon and investigate whether similar problems occur with commercially available media and more patient relevant samples.
Materials and methods: Agar media (self-produced or purchased) were used to analyze the bacterial content of bottled waters and samples more representative for clinical specimens. The agars and experiments were designed particularly to see if autoclaving of agar t