AddToAny

Vurderer nye krav til hvordan mediene publiserer PFU-fellelser mot seg selv

- Trenger tydeligere regler. - Det er et viktig område: Viktig for de som får medhold i PFU, og viktig for legitimiteten i selvdømmeordningen.
Dette er det mange klagere som er opptatt av, og det har jeg forståelse for, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til Journalisten.

Hun varsler at presseforbundet i tiden framover skal jobbe med oppdatering og konkretisering av den eneste håndfaste konsekvensen av å bli felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU):

At mediet må publisere fellelsen og PFUs uttalelse på egne kanaler.

- Best egnet for papiraviser

Beslutningen om å se på kravene ble vedtatt da presseforbundet vedtok ny strategiplan før jul.

Dagens krav og praktiseringen av dem er ikke godt nok tilpasset alle de ulike publiseringsmåtene mediene bruker, mener Floberghagen:

- Formen og oppbyggingen av uttalelsene som skal publiseres er kanskje best egnet for papiraviser akkurat nå. Vi skal se på mulige endringer som gjør publiseringene bedre egnet for kanalene der den felte publiseringen faktisk fant sted, sier generalsekretæren.

I strategidokumentet står det at det bør vurderes å utarbeide kortversjoner tilpasset ulike kanaler.

- Det er uhyre viktig å sikre at en fellelse blir godt synlig, slik at både klager som fikk medhold og publikum som fikk med seg den opprinnelige saken ser fellelsen, sier Floberghagen.

- Forsvinner ganske fort

- Er det aktuelt å stille mer konkrete krav til hvor synlig en PFU-fellelse må gjøres?

- Ja, men vi har ikke konkrete forslag på bordet ennå. Det blir vel også en ny styrebehandling når forslagene er klare.

- Hvor flinke er mediene til å gjøre PFU-fellelser synlige i dag?

- Noen er veldig flinke. Hos andre forsvinner fellelsen ganske fort, noe som gjør at ganske få får den med seg. Jeg vil si at det trengs tydeligere regler, sier generalsekretæren.

Eventuelle endrede krav skal vurderes ut fra det gjeldende hovedmålet, slik det er formulert i PFUs vedtekter:

«Fellende eller kritiske uttalelser publiseres slik at sannsynligheten blir størst mulig for at de som hørte eller så den innklagede publisering, også blir kjent med uttalelsen».

Jobber for kjappere behandling

Da Floberghagen nylig åpnet PFUs årsoppsummering for fjoråret, nevnte hun også andre grep det jobbes med rundt pressens selvdømmeordning.

Det gjelder blant annet innsats for å bøte på trenden med stigende saksbehandlingstid, noe Journalisten har omtalt i flere artikler.

Presseforbundet ønsker også å utvikle brukervennligheten i PFU-basen, som samler opp tidligere PFU-uttalelser, så basen kan fungere bedre som presseetisk oppslagsverk for pressen og andre interesserte.

En annen ting som vurderes er innstramming av kravene til omfanget på klager, i lys av at mange klager er langt større enn de trenger å være, ifølge generalsekretæren.

- Det henger sammen med behandlingstiden. Det er viktig at PFU raskest mulig skal kunne sette seg inn i klagene de får på bordet, og ikke må forholde seg til unødige tunge klager. Samtidig er det viktig at dette ikke på noe vis skal gå på bekostning av kvaliteten i klagebehandlingen, sier Floberghagen.

Image-text:

Norsk Presseforbunds generalsekretær Elin Floberghagen under et PFU-møte i fjor høst.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Flere skal tidligere ha stilt seg kritisk til krigføringen i Tigray-regionen.
Journalisten 27.05.2022
Norge rangeres som nummer 18 av 36 europeiske land når det gjelder åpenhet og transparens i offentlige digitale tjenester.
Journalisten 27.05.2022
Som redaksjonell leder tilhører jeg en bekymret generasjon. Vi som startet som ledere mot slutten av 90-tallet, har nesten kun opplevd økonomiske nedturer.
Journalisten 27.05.2022
Vil utvise dersom Youtube blokkerer tilgangen til utenriksdepartementets ukentlige orienteringer.
Journalisten 27.05.2022
Styreleder Anne-Lise Aakervik oppfordrer flere til å søke.
Journalisten 27.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt