Kjøkkenskriveren
23.02.2021
Hele livet gjennom har vi behov for vitaminer - de livgivende stoffene som kroppen vår ikke kan produsere selv. Men har du tenkt over det faktum at behovet endrer seg med alderen? Dette gjelder ikke minst vitamin D.
itamin D er egentlig et hormon og finnes i to varianter, vitamin D2 og vitamin D3. Vitamin D er fettløselig. På noen måter er det ikke et ekte vitamin, i og med at vi kan produsere det selv. Vitamin D3 har ingen vitamineffekt før det har blitt fraktet med blodet via leveren til nyrene, der det omdannes til aktivt vitamin D.
Oppgaven til vitamin D er å opprettholde en normal mengde kalsium i blodet. Dette gjør vitamin D ved å styre opptaket av kalsium i tarmen, og avleiring eller utskillelse av kalsium fra skjelettet. Når vi spiser passe med vitamin D og kalsium, får skjelettet tilgang til nok kalsium til å bygge beinmassen hos barn, og til å vedlikeholde den hos voksne, og dermed forebygge beinskjørhet.
Hvis man spiser mer vitamin D enn man trenger, vil overskuddet lagres i fettvevet og i leveren. Dette lageret tærer kroppen på de dagene man spiser lite vitamin D. Men over tid kan for høyt inntak føre til forgiftning og forkalkning i lever og annet bløtvev. For lite vitamin D går ut over skjelettet.
Hvordan står det til med vitamin D-nivåene i blodet hos nordmenn? Tall fra HUNT (helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) viser at omtrent 40 % av den voksne befolkningen har et vitamin D-nivå under 50 nmol/L (nanomol per liter), som er den nedre grensen for normalområdet.
VITAMIN D OG SOLEN
Hvis kroppen får nok sollys gjennom året, trenger man ikke spise vitamin D i det hele tatt. Vår viktigste kilde til vitamin D er sollyset. Kolesterollignende fettstoffer i huden kan omdannes til vitamin D3 under ultrafiolett bestråling - alts
Gå til medietOppgaven til vitamin D er å opprettholde en normal mengde kalsium i blodet. Dette gjør vitamin D ved å styre opptaket av kalsium i tarmen, og avleiring eller utskillelse av kalsium fra skjelettet. Når vi spiser passe med vitamin D og kalsium, får skjelettet tilgang til nok kalsium til å bygge beinmassen hos barn, og til å vedlikeholde den hos voksne, og dermed forebygge beinskjørhet.
Hvis man spiser mer vitamin D enn man trenger, vil overskuddet lagres i fettvevet og i leveren. Dette lageret tærer kroppen på de dagene man spiser lite vitamin D. Men over tid kan for høyt inntak føre til forgiftning og forkalkning i lever og annet bløtvev. For lite vitamin D går ut over skjelettet.
Hvordan står det til med vitamin D-nivåene i blodet hos nordmenn? Tall fra HUNT (helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) viser at omtrent 40 % av den voksne befolkningen har et vitamin D-nivå under 50 nmol/L (nanomol per liter), som er den nedre grensen for normalområdet.
VITAMIN D OG SOLEN
Hvis kroppen får nok sollys gjennom året, trenger man ikke spise vitamin D i det hele tatt. Vår viktigste kilde til vitamin D er sollyset. Kolesterollignende fettstoffer i huden kan omdannes til vitamin D3 under ultrafiolett bestråling - alts