AddToAny

Vil bedre helsetjenesten for samiske pasienter

- Det beste er å få snakke om vanskelige ting på sitt eget morsmål, sier instituttleder Anne Britt Klemetsen Hætta ved Samisk Høgskole.
Den samiske sykepleierutdanningen har nå fått egne retningslinjer, som skal gi bedre kommunikasjon mellom sykepleier og pasient.

Denne måneden ble de nye nasjonale retningslinjene for samisk sykepleierutdanning fastsatt. Utdanningen skal legge vekt på samisk kultur- og språkforståelse, noe som vil gi bedre helsetjenester til den samiske befolkningen.

- God kommunikasjon er viktig

- Når du kommer i en situasjon der du trenger helsehjelp, er det morsmålet ditt som er nærmest og lettest å kommunisere på, sier Anne Britt Klemetsen Hætta.

Hun er instituttleder ved Samisk Høgskole, som i samarbeid med Universitetet i Tromsø (UiT) startet opp den samiske sykepleierutdanningen tidligere i år.

Se hva tillitsvalgt Isabel Kemi sier lenger nede i saken.

På utdanningen får studentene et språklig og kulturelt perspektiv på sykepleierfaget. Dette kommer enda tydeligere fram i de nye nasjonale retningslinjene.

- Det er viktig at helsetjenestene og at de som møter de samiske pasientene, har kunnskaper om situasjonen for den samiske befolkningen. Man må forstå konsekvensene av den harde fornorskningsprosessen, og traumene som har blitt overført gjennom generasjoner, sier Hætta.

Samiske pasienter møter også andre utfordringer i helsevesenet, viser forskning. Kommunikasjon mellom pleier og pasient kan oppleves som vanskeligere på grunn av kulturelle forskjeller. Dette kan for eksempel være hva man legger i begreper som smerte og følelser.

- Alle i Norge har rett til gode og likeverdige helsetjenester. Derfor er jeg veldig glad for at den samiske sykepleierutdanningen nå får en klar føring om å styrke v

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Kun en av fem personer som er diagnostisert med sykdommen endometriose, får behandling tidsnok til å unngå fysiske og sosiale problemer, ifølge dansk forskning.
Sykepleien 08.08.2022
- Stigmatiseringen av personer med rusutfordringer må ta slutt. Det må være plass til alle typer mennesker i et nabolag. Det kalles mangfold og er bra for oss, skriver innleggsforfatteren.
Sykepleien 07.08.2022
Mannen som er siktet for dobbeltdrapet på Otta, var innlagt på en nå nedlagt psykiatrisk avdeling i bygda, bekrefter hans forsvarer.
Sykepleien 06.08.2022
- Pasienter og pårørende, brukere av dagens helsetjenester, er en uutnyttet ressurs. Vi ønsker å bidra til at helsetjenesten på best mulig måte kan møte dagens og fremtidens helseutfordringer, skriver innleggsforfatterne.
Sykepleien 06.08.2022
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet klassifiserer apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom.
Sykepleien 05.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt