AddToAny

Viggo Kristiansen i sjeldent intervju: Oppgitt over journalister

Redaktør mener pressen må ønske kritiske blikk på Baneheia-dekningen velkommen.
I et intervju med Fædrelandsvennen fredag snakker Viggo Kristiansen for første gang om livet utenfor fengselsmurene.

Med unntak av et mindre intervju i TV 2-podkasten «Baneheia» har Kristiansen valgt å takke nei til å delta i en rekke produksjoner. Siden dommen i 2002 har han kun uttalt seg ved to anledninger, til VG og Dagbladet.

- Jeg er ikke noe glad i å stikke ansiktet mitt frem, og det er grunnen til at jeg kun stilte opp i podkasten. Da holdt det med stemmen. Journalister generelt er også flinke til å bruke kun enkelte deler av et intervju, og derfor har jeg ikke ønsket å stille opp, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

På spørsmål om hvordan han opplever å lese saker om seg selv, svarer han at han sjeldent oppsøker sakene fordi han som regel blir oppgitt over det mange av journalistene skriver.

- Absolutt relevant

I snart 22 år har Kristiansen kjempet for sin uskyld i Baneheia-saken. I fjor fikk han gjenopptatt straffesaken fra 2000, hvor han ble dømt til 21-års forvaring for drap og voldtekt av Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Fædrelandsvennen har truffet Kristiansen utenfor barndomshjemmet på Eg i Kristiansand, hvor har han bodd de siste 14 månedene etter at han ble løslatt.

Ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen. Foto: Ole Dag Kvamme

Ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad forteller til Journalisten at intervjuet er landet etter helt ordinære journalistiske arbeidsmetoder.

- Men det er jo første gang han prater etter at han ble løslatt, så jeg må si det er godt levert av vår journalist (Espen Sand, red.anm.) å få til det intervjuet, sier han og legger til:

- Vi regner med at resten av Presse-Norge har henvendt seg til Kristiansen gjentatte ganger for å høre om både tiden etter løslatelse og om saken. Nå valgte han å si noe til oss, og det han snakker om synes vi absolutt er relevant å fortelle våre lesere.

Ønsker kritikk velkommen

I løpet av sensommeren eller høsten kommer svaret fra statsadvokaten på om Kristiansen skal frikjennes eller tiltales på nytt. Å høre hvordan Kristiansen har opplevd ventetiden, beskriver Ljøstad som superaktuelt.

- Alt i Baneheia-saken tar veldig lang tid. Det har også denne fasen gjort, og det er det intervjuet handler om.

- Har du gjort deg opp noen tanker om det Kristiansen sier om pressen i intervjuet?

- Det har jeg selvfølgelig. Alle har nok det etter at saken ble gjenopptatt.

Nå som en konklusjon i Baneheia-saken nærmer seg, og et svar på hvorvidt Kristiansen er uriktig dømt for drapene eller ikke, er redaktøren sikker på at det vil bli reist mange nye diskusjoner om pressens rolle.

- Hvis tilfelle er at Kristiansen blir frikjent, noe alt tyder på nå, vil både politiet og media bli utsatt for kritiske blikk. Det er naturlig at man stiller spørsmål om hvordan dette kunne skje. Det må vi bare ønske velkommen, sier Ljøstad før han avslutter:

- Før konklusjonen foreligger mener jeg det er riktig å spekulere minst mulig.

Image-text:

Viggo Kristiansen på vei hjem til Kristiansand etter at Høyesterett avgjorde at han kunne løslates i juni i fjor.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Dette er Solbergs første kunstutstilling. - Jeg ville ikke vært meg om jeg ikke utforsket andre måter å fortelle historier på.
Journalisten 29.09.2022
Nå er Gro Holm på plass i Moskva, men hun fikk ikke med seg alt utstyret.
Journalisten 29.09.2022
Vil ikke inn i kulturkrigen. Onsdag ble kulturavisen Tidens ånd lansert. Avisen skal tilby reportasjer, anmeldelser, nyheter, essays og artikler om kultur i inn- og utlandet. Det er Ida Wammer som skal være ansvarlig redaktør.
Journalisten 29.09.2022
Retten tok «vanskelig avgjørelse» om at samme begrensninger må gjelde for all presse i saken.
Journalisten 29.09.2022
Ragna Aarli mener dagens regelverk er utdatert. På oppdrag fra Justisdepartementet har jusprofessor Ragna Aarli utredet og foreslått en rekke endringer i dagens regler for innsyn i straffesaker.
Journalisten 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt