AddToAny

Vi vet svært lite om de kjemiske stoffene vi bruker til daglig, mener forskere

Av de rundt 20.000 registrerte kjemikaliene vi omgir oss med, er det bare forsket skikkelig på 65 av dem. Dette viser en gjennomgang av studier over to tiår.
I dag brukes det kjemikalier både i maten, klærne, lekene og møblene. Og i mye annet som vi omgir oss med i hverdagen.

Et forskningsteam ved Göteborgs universitet og Chalmers tekniska högskola i Sverige mener at det er omtrent 20.000 ulike kjemiske stoffer i omløp.

Og det utvikles stadig nye.

Men hvor giftige disse er for mennesker og miljø vet vi lite om, mener de svenske forskerne.

De har tatt for seg 130.000 vitenskapelige studier gjort på kjemikalier de siste 20 årene. Og de finner ut at det kun er 65 av dem som forskningen har fokusert på. Mange av dem er tungmetaller som det er mye forsket på.

For et stort antall kjemikalier er det ingen eller svært liten kunnskap, finner forskergruppen.

Koblet til helseproblemer

Bruken av ulike kjemiske stoffer blir i stadig større grad koblet til helseproblem som kreft, fedme og infertilitet.

Nylig skrev forskning.no om en studie som viser at stoffer som

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Universitetene i Sør-Norge har samlet fått økte energikostnader på drøyt 200 millioner kroner.
forskning.no 09.08.2022
En eldgammel statue er gjenskapt. Slik kan Jesus og Maria ha sett ut da statuen kom til Norge for 800 år siden.
forskning.no 09.08.2022
De som hadde planter rundt seg hadde høyere smerteterskel, bedre konsentrasjon og mindre stress.
forskning.no 09.08.2022
Det vil være viktig for norske leger å huske på at Ukraina er et av landene med høyest dødelighet av hjerte- og karsykdommer i Europa, skriver en forskergruppe i en kronikk.
forskning.no 09.08.2022
SPØR EN FORSKER: Det er ikke mulig for astronomer å slå fast om det faktisk finnes flere universer. Men det er en mulighet vi ikke kan utelukke, sier astrofysiker.
forskning.no 09.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt