AddToAny

- Vi trenger mer kunnskap om eldre med hiv

- Hiv har endret seg drastisk siden sjokkbildene på 80- og 90-tallet. Fra å få en dødsdom skulle mange plutselig forholde seg til å leve videre og bli eldre. En såpass stor omveltning setter spor.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

O ver 50 prosent av de 4300 som lever med hiv i Norge, er over 50 år. M ange kommer til å erfare aldersrelaterte utfordringer og livsstilssykdommer. En del av disse menneskene er også skeive. Noen flytter inn på sykehjem, mens andre får kontakt med hjemmesykepleien. Hvordan ligger det an med kunnskapen om hiv og det å være skeiv i helsetjen e sten for eldre?

Debattinnlegget til Kristian Imingen Skjellet setter ord på en viktig samtale vi må ha innen helsetjenestene for eldre. Som Skjellet påpeker, hører han historier om eldre som «kryper tilbake i skapet» fordi det ikke kjennes trygt å v ære seg selv lenger. Dette er viktige historier vi m å synliggjøre.

Ingen skal måtte skjule hvem de er. Heller ikke på sine eldre dager. Den helhetlige ivaretakelsen av det enkelte menneske må prioriteres, og verdigheten må få større oppmerksomhet.

Store endringer innen hiv-behandling

Vi i HivNorge er pasientorganisasjonen for alle som lever med hiv, som er pårørende til personer med hiv, eller som på en eller annen måte er berørt av hiv. Vi jobber aktivt med å spre oppdatert og ny kunnskap.

Det har skjedd store endringer innen hiv-behandling de siste årene. Står man på behandling og ikke lenger

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Fra 1. januar 2023 får kvinner ned til 30 år tilbud om hpv-test. Og innen 1. juli får også kvinner ned til 25 år hpv-test i stedet for celleprøve.
Sykepleien 30.11.2022
Vi er opptatt av høy kompetanse innen alle områder innen sykepleie. Vi har imidlertid ingen tro på at lettere moralisme bidrar til at folk verken velger eller blir i sykepleieryrket, skriver Anita Tunold.
Sykepleien 29.11.2022
Når Marit Alver-Jacobsen tiltrer som pasient- og brukerombud i Innlandet fra og med 1. desember, blir hun den tredje sykepleieren på rad til å få et slikt mandat.
Sykepleien 29.11.2022
Sykepleier og NSF-er Anne Grethe Erlandsen er ny styreleder i Rådet for psykisk helse. - Det skal bli en spennende utfordring, sier hun selv.
Sykepleien 29.11.2022
Det er umulig å trøste hvis man ikke vil se lidende mennesker i øynene og høre fortellingene deres. Og det er umulig å trøste hvis man er mer opptatt av selv å fortelle, skriver professor Bodil H. Blix.
Sykepleien 29.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt