AddToAny

- Vi tilsidesatte vår egen urfolkskunnskap

Etiopia skjøv vekk urfolkskunnskapen og erstattet den med vestlig utdanning. UiO-æresdoktor - og eks-statsråd i det borgerkrigsherjede landet - mener det der kan ligge både årsak og løsning på konflikten.
Torsdag 1. september var Hirut Woldemariam ankommet Oslo for å motta prisen som æresdoktor ved UiO. Det er to år siden beslutningen ble tatt og hun fikk beskjeden, men pandemien utsatte utdelingen til nå.

- Jeg er så glad og overrasket, sier Woldemariam. Prisen betyr mye.

Woldemariam har doktorgrad i lingvistikk og er tidligere statsråd i Etiopia. Samarbeidet med UiO begynte i 2004, da i et Norad-samarbeid med universitetet i Addis Ababa. Etter det prosjektet fortsatte samarbeidet med MultiLing, noe som har resultert i feltarbeid, konferanser, publikasjoner og personlige vennskap.

Men det Woldemariam først og fremst snakket om mens hun var i Oslo, var avkoloniseringen av det etiopiske utdanningssystemet. Etiopia ble aldri faktisk kolonisert av en fremmed makt: Avhengig av hvordan man ser det, som eneste afrikanske land.

- Vi koloniserte oss selv i tankesettet. Vi anså vår egen urfolkskunnskap som baklengs, utdatert: «Vi trenger den ikke, dersom vi bare kopierer det vestlige og lærer barna våre det». Der ligger problemet, sier hun.

Tilsidesatte egen kunnskap

Etiopia hadde i mange århundrer sin egen tradisjonelle utdanning, forteller Woldemariam.

- Vi er et av verdens eldste land. På mange områder har vi manuskripter fra det tredje århundre: Innenfor astronomi, matematikk, filosofi, medisin. Vi har en veldig rik, tradisjonell kunnskap i landet.

I 1908 ble vestlig, moderne utdanning introdusert i grunnskolene. I 1950 ble det innført på universitetsnivå.

- Da tilsidesatte vi og degraderte vår egen urfolkskunnskap for å følge vestlig kunnskapsproduksjon og utdanning. Jeg tror det

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I 2023 vil UiO få 160 millionar kroner i ekstra energikostnader. Desse utgiftene blir fordelte på einingane på grunnlag av kor stort areal dei disponerer. Det vedtok Universitetsstyret i går.
Uniforum 07.12.2022
Å forme framtidas skole var Kirstis visjon. Selv omformet hun universitetets femårige lektorprogram. Det skriver kolleger ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet om Kirsti Lyngvær Engelien som døde den 15. november.
Uniforum 07.12.2022
Hvem har laget notatet om bærekrafthuset? Og hvor ble det av utredningen om en bærekraftsatsing? En bortgjemt orienteringssak skapte mye diskusjon i UiO-styret.
Uniforum 07.12.2022
Tre av medlemane i Universitetsstyret meinte det bør innførast studieavgifter for studentar frå land utanfor EØS og Sveits. Dei åtte andre medlemane frykta det kan gå utover internasjonalt samarbeid med det globale sør.
Uniforum 06.12.2022
Carl Henrik Gørbitz får fortsette som direktør for UiO:Livsvitenskap i fire nye år. Det bestemte Universitetsstyret i dag. Det var to søkere til stillingen.
Uniforum 06.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt