AddToAny

Vi må snakke om rasisme også med yngre barn

KRONIKK: NRK supers temadager om rasisme gir de yngre skolebarna en tiltrengt kilde til kunnskap om et sensitivt, og dessverre for mange veldig relevant, tema.
Hvert år setter NRK super fokus på et tema det kan være vanskelig å snakke med barn om, gjennom temadager. I år er temaet rasisme. Gjennom programmer produsert spesielt for temadagene, og å integrere temaet i kanalens ordinære programmer, får barn lære om rasismens historie, om fordommer, rasismens konsekvenser, og om verktøy til å bekjempe rasisme. NRK supers profiler, som er viktige forbilder for mange barn, står for formidlingen.

Tar barn på alvor

Som bidragsyter til manus og fagkonsulent for innholdet, er jeg særlig glad for at opplegget tar barn på alvor. Informasjon om et så alvorlig tema må selvsagt tilpasses modenhetsnivå og alder, men i altfor stor grad har dette vært et tema som har vært hoppet over i skolen, og særlig med de yngre elevene.

Noen av lærerne i min forskning uttrykte et behov for å beskytte elevene mot slike veldig alvorlige tema.

Elevene på mellomtrinn som jeg snakket med i mitt doktorgradsprosjekt, som også ligger til grunn for mine bidrag til opplegget, uttrykte tydelig at rasisme er et tema som har betydning for deres liv her og nå.

Rapporten «Vi vil ikke leke med deg fordi du er brun» fra Antirasistisk senter, viser at skolen er den arenaen der flest barn og unge i Norge oppgir at de har opplevd rasisme. Personlige beretninger i offentligheten og gjennom litteratur, forteller at mange har erfaringer med rasisme også fra de første barneårene.

NRK supers nye informasjonsfilmer om rasisme tilbyr ikke minst lærere i barneskolen en viktig og oppdatert ressurs til å jobbe med et sentralt tema i oppfyllelsen av læreplanens demokratioppdrag. Men hvordan

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Gammel? Eldre som beveger seg, unngår plager, lever lenger og kan nyte alderdommen på måter de ellers vil gå glipp av.
forskning.no 25.05.2022
PODCAST: Det finnes mange myter om trening. I denne episoden av «Alt du ikke vet» snakker vi blant annet om hvordan vi bør trene for å nå målene våre.
forskning.no 25.05.2022
Kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose koronavaksine til aldersgruppen 65 år og eldre til høsten, ifølge FHI. Også andre aldersgrupper kan få tilbud.
forskning.no 25.05.2022
Arbeidsledigheten i Norge falt til 2,9 prosent i mars, ned 0,4 prosentpoeng fra desember. Det er det laveste nivået på 14 år, ifølge SSB.
forskning.no 25.05.2022
OPINION: Each day that construction is delayed, valuable time in the race to preserve this cultural heritage is wasted. The government should not mess about at this point - it should guarantee steady progress of the project.
forskning.no 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt