AddToAny

"Vi må forstå betydningen av berøringsmandatet vårt"

Fysioterapeuter er - blant annet gjennom sitt berøringsmandat - en av flere viktige behandlere for pasienter med kroppsbildeforstyrrelser, mener fysioterapeut som har skrevet masteroppgave om temaet.
Som nyansatt fysioterapeut i psykisk helsevern kjente Tonje Forsmo seg usikker på hvordan hun kunne være fysisk tett på pasienter, som hun visste hadde et svært anstrengt forhold til egen kropp. Nå har hun fullført sin masteroppgave om bruk av berøring i behandling av pasienter med spiseforstyrrelser, og er opptatt av å formidle hvilken betydning berøringsmandatet kan ha i behandlingen av pasienter med et forstyrret kroppsbilde.

En annen inngang

Forsmo jobber på ungdomspsykiatrisk klinikk ved Akershus Universitetssykehus. Her er hun en del av et tverrfaglig team som jobber med alvorlig syke innlagte pasienter med spiseforstyrrelser. I fysioterapibehandlingen jobber pasientene med utfordringer knyttet til vekt, kropp og selvbilde.

- Pasienter med spiseforstyrrelser har ofte et forstyrret kroppsbilde, som en del av lidelsen. Det innebærer at de vurderer sin egen kropp negativt, enten det handler om størrelse, form eller kroppssammensetning. Hos noen kan vurderingen være preget av en vrangforestilling. Ikke alle opplever kroppen som tykk eller stor, men de fleste opplever likevel hvordan kroppen kjennes, som «ekkel», forteller hun.

Forsmo forklarer at kroppsbildeforstyrrelser ofte er et element ved spiseforstyrrelsen som sitter igjen, etter at pasienten er ferdig behandlet på post. Pasientene selv opplever at de fremdeles har et negativt forhold til egen kropp, og dette øker risikoen for tilbakefall og nye innleggelser.

Selv opplever hun det derfor som svært nyttig og virkningsfullt å kunne tilby pasientene en behandlingsform hvor samtalen ikke er i

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Fagkronikk Hege Westgaard, psykomotorisk fysioterapeut, Åsane fysioterapi Ulset. he@westgaard.org. Fagkronikker vurderes av fagredaktør. Ingen interessekonfikter oppgitt.
Fysioterapeuten 26.11.2021
Vi har vært på Radiumhospitalet, der fysioterapeutene møter alvorlig syke kreftpasienter. I Bjørvika var vi vitne til den gode samtalen - mellom en manuellterapeut og en psykomotorisk fysioterapeut.
Fysioterapeuten 26.11.2021
Hun sitter med beina i kors og hendene foran brystet. Døren til treningsrommet er lukket. Det hersker ro og orden når fysioterapeut Emelie Wittusen har mediyoga på Pusterommet.
Fysioterapeuten 26.11.2021
Stiftelsen Aktiv mot kreft mener Helse- og omsorgsdepartementet må pålegge helseforetakene å inkludere tilpasset trening i pakkeforløpene. Det for å sikre at kreftpasienter får tilbud på et Pusterom.
Fysioterapeuten 26.11.2021
- Vi må sikre at vi klarer å få tak i de beste folkene. Landsmøtet i Norsk Fysioterapeutforbund har bestemt at sentral valgkomité skal bistå valgkomiteene i alle organisasjonsledd med opplæring.
Fysioterapeuten 25.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt