AddToAny

VG retter i tre metoo-artikler

Gard Steiro forteller hvorfor. - Mediene har ingen stolt tradisjon for å beklage, men oftere enn før tar vi selvkritikk.
Og etter metoo har flere redaksjoner tatt lærdom, skriver VGs sjefredaktør Gard Steiro i en kommentar som ble publisert mandag kveld.

I kommentaren forteller han at VG har gjort endringer i tre artikler som omhandler Trond Giske.

Steiro påpeker at VG har gjort samme øvelse som TV 2. Under Svarta Natta-konferansen i Tromsø opplyste TV 2 at de har rettet og beklager i flere saker om Giske.

- Journalistikk kalles historiens kladdebok. Store sakskomplekser bygges lagvis. Informasjon kommer til og korrigeres fortløpende. Det mest relevante er derfor ikke å dissekere hvert enkelt avsnitt i gamle artikler, men å vurdere dekningen i sin helhet. Formålet med VGs undersøkelser har vært å avklare om noen av VGs artikler er uriktige og derfor bør rettes for fremtidige lesere, skriver Steiro.

- Hva kunne VG gjort annerledes? Leserne fikk ikke tidsnok innblikk i enkelte anklager. Giske har et poeng når han sier at informasjonsvakuumet ga grunnlag for spekulasjoner. Hans mulighet til et offentlig forsvar ble vanskeligere. Giske mente - og mener fortsatt - at han kan motbevise flere av anklagene. Uten å ta stilling til den påstanden, er følelsen av maktesløshet forståelig.

Dette er de tre artiklene VG har gjort rettelser i:

Kilder til VG: Støre anklaget Ap-klubbleder for solokjøring i opphetet møte

Rettelsen: «I en tidligere versjon av denne saken, fremgikk det ikke at Trond Giske bestrider seksuell trakassering. Den 18.11.2019 klokken 17.25. ble følgende setning lagt inn i saken: «Trond Giske har beklaget at han har opptrådt på en måte som noen har opplevd som upassende, men bestrider å ha seksuelt trakassert noen.»

Støre trosser advarsler - inviterer Giske til sommerfest etter metoo-sakene

Rettelse: «I en tidligere versjon av denne saken, fremgikk det ikke at Trond Giske bestrider seksuell trakassering. Den 18.11.2019 klokken 17.04. ble følgende setning lagt inn i saken: "Trond Giske har beklaget at han har opptrådt på en måte som noen har opplevd som upassende, men bestrider å ha seksuelt trakassert noen".»

Støre brøt varsler-krav: Avholdt hemmelig Giske-møte hjemme hos Stenseng

Rettelse: «Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det i en mellomtittel at "Giske nektet å møte Støre-rådgiver". Det hadde ikke VG dekning for i brødteksten. Mellomtittelen ble fjernet den 18.11.2019. klokken 17.00.»

- Debatten om metoo-journalistikken vil fortsette, og Giske er ganske sikkert ikke ferdig med sitt presseoppgjør. Begge deler er bra. Journalistikk er viktig og bør drøftes i åpent lende. De som har stått i et kritisk søkelys fortjener å bli lyttet til, skriver Steiro.

Han avslutter:

- En mediestorm er en ekstrem påkjenning, og journalistikken under metoo-høsten var ikke feilfri. Den presseetiske debatten bør fortsette. Men mediene var ikke hovedproblemet. Og menn med makt er ikke ofrene.

Image-text:

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, forteller at avisen har gjort rettelser i tre artikler om Trond Giske. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Spennende å komme tettere på vår digitale produksjon. Kyrre Nakkim går over i stillingen som nyhetssjef i nyhetsdivisjonen i NRK, melder NRK på egne nettsider.
Journalisten 11.12.2019
- Virker som bedriften har kontroll på avviket, sier fagdirektør.
Journalisten 11.12.2019
- En ren tilfeldighet, sier nyhetsredaktør. Utpå kvelden torsdag 26. september kunne Dagens Næringsliv-lesere på nett få med seg en artikkel med tittel «Nå er det flere redaktører enn journalister i Morgenbladet».
Journalisten 11.12.2019
Starter rett over nyttår. Roy Furuhaug (43) begynner som nyhetssjef i VGTV rett over nyttår. Han kommer fra stillingen som innholdsprodusent i VGTVs programavdelig, der han har vært siden han kom fra TV 2 i 2014.
Journalisten 11.12.2019
Tett fulgt av Tyrkia. Kina og Tyrkia fengsler flest journalister, viser en fersk rapport fra Committee to Protect Journalists (CPJ).
Journalisten 11.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt