AddToAny

VG retter i tre metoo-artikler

Gard Steiro forteller hvorfor. - Mediene har ingen stolt tradisjon for å beklage, men oftere enn før tar vi selvkritikk.
Og etter metoo har flere redaksjoner tatt lærdom, skriver VGs sjefredaktør Gard Steiro i en kommentar som ble publisert mandag kveld.

I kommentaren forteller han at VG har gjort endringer i tre artikler som omhandler Trond Giske.

Steiro påpeker at VG har gjort samme øvelse som TV 2. Under Svarta Natta-konferansen i Tromsø opplyste TV 2 at de har rettet og beklager i flere saker om Giske.

- Journalistikk kalles historiens kladdebok. Store sakskomplekser bygges lagvis. Informasjon kommer til og korrigeres fortløpende. Det mest relevante er derfor ikke å dissekere hvert enkelt avsnitt i gamle artikler, men å vurdere dekningen i sin helhet. Formålet med VGs undersøkelser har vært å avklare om noen av VGs artikler er uriktige og derfor bør rettes for fremtidige lesere, skriver Steiro.

- Hva kunne VG gjort annerledes? Leserne fikk ikke tidsnok innblikk i enkelte anklager. Giske har et poeng når han sier at informasjonsvakuumet ga grunnlag for spekulasjoner. Hans mulighet til et offentlig forsvar ble vanskeligere. Giske mente - og mener fortsatt - at han kan motbevise flere av anklagene. Uten å ta stilling til den påstanden, er følelsen av maktesløshet forståelig.

Dette er de tre artiklene VG har gjort rettelser i:

Kilder til VG: Støre anklaget Ap-klubbleder for solokjøring i opphetet møte

Rettelsen: «I en tidligere versjon av denne saken, fremgikk det ikke at Trond Giske bestrider seksuell trakassering. Den 18.11.2019 klokken 17.25. ble følgende setning lagt inn i saken: «Trond Giske har beklaget at han har opptrådt på en måte som noen har opplevd som upassende, men bestrider å ha seksuelt trakassert noen.»

Støre trosser advarsler - inviterer Giske til sommerfest etter metoo-sakene

Rettelse: «I en tidligere versjon av denne saken, fremgikk det ikke at Trond Giske bestrider seksuell trakassering. Den 18.11.2019 klokken 17.04. ble følgende setning lagt inn i saken: "Trond Giske har beklaget at han har opptrådt på en måte som noen har opplevd som upassende, men bestrider å ha seksuelt trakassert noen".»

Støre brøt varsler-krav: Avholdt hemmelig Giske-møte hjemme hos Stenseng

Rettelse: «Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det i en mellomtittel at "Giske nektet å møte Støre-rådgiver". Det hadde ikke VG dekning for i brødteksten. Mellomtittelen ble fjernet den 18.11.2019. klokken 17.00.»

- Debatten om metoo-journalistikken vil fortsette, og Giske er ganske sikkert ikke ferdig med sitt presseoppgjør. Begge deler er bra. Journalistikk er viktig og bør drøftes i åpent lende. De som har stått i et kritisk søkelys fortjener å bli lyttet til, skriver Steiro.

Han avslutter:

- En mediestorm er en ekstrem påkjenning, og journalistikken under metoo-høsten var ikke feilfri. Den presseetiske debatten bør fortsette. Men mediene var ikke hovedproblemet. Og menn med makt er ikke ofrene.

Image-text:

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, forteller at avisen har gjort rettelser i tre artikler om Trond Giske. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

20 saudiarabere anklages for drapet på journalisten. Rettssaken mot 20 saudiarabere som anklages for drapet på skribenten Jamal Khashoggi i 2018, er innledet i Istanbul.
Journalisten 03.07.2020
Ble varslingssak. NRK har behandlet en varslingssak om en voldsepisode, og konkludert med at en ansatt mottar skriftlig advarsel.
Journalisten 03.07.2020
Om morgendagens tapere og skjeve peniser. Pressens Farlig Utvalg (PFU), en underavdeling i den verdensomspennende Sjornalisten.no, har som kjent holdt det gående siden mellomkrigstida.
Journalisten 03.07.2020
Svarer på kritikk. Magne Helge Sleire i Naturfilmkanalen og Sveinulf Vågene, som er fagsjef i Motvind, går hardt ut mot Faktisk.no etter at filmen deres «Økonomibløffen» ble ettergått i en innsiktsartikkel.
Journalisten 02.07.2020
Vi telte alle kilder i to uker. - Å fokusere på kjønn er viktig for å vise bredden i vår bransje, men også for å fram de skjevhetene som finnes.
Journalisten 02.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt