AddToAny

Verken Sp eller Ap vil love å fjerne ABE-kutt umiddelbart

Opposisjonspartiene har programfestet å fjerne budsjettkuttene, men det er ikke sikkert det skjer i 2022-budsjettet.
Jonas Gahr Støre, som med all sannsynlighet blir ny statsminister, har allerede begynt samtalene med sine foretrukne regjeringspartnere, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Deretter følger regjeringsforhandlinger og en ny regjeringsplattform.

Første politiske prøvelse for den nye regjeringen blir statsbudsjettet. Det er den borgerlige regjeringens siste hilsen, for det er Erna Solberg som har forberedt budsjettet og legger det fram den 13. oktober. Deretter blir det opp til det nye Stortinget å foreslå og vedta endringer.

Ett skritt om gangen

Ap, Sp og SV har gått til valg på å fjerne den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen), som Solberg-regjeringen innførte.

Den går ut på at alle statlige virksomheter har fått et flatt kutt i sine budsjetter på mellom 0,5 og 0,8 prosent. Tanken er at dette skal få dem til å drive mer effektivt.

Men det er ikke sikkert de klarer å stoppe ABE-kuttene ved første anledning, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Ap.

- Jeg spent på hvor vanskelig Høyre-regjeringen gjør det for oss, for det er de som legger fram forslaget. Jo større kuttet er, jo vanskeligere er det å gjøre noe med det, sier Solberg.

Marit Knutsdatter Strand, som fortsetter som representant for Senterpartiet, kan heller ikke love at ABE-kuttene forsvinner helt fra 2022-budsjettet.

- Vi må se på omfanget og rammene, jeg kan ikke love noe på vegne av budsjettet ennå. Nå må vi ta ett steg om gangen, det er mye som skal forhandles om, da er retningen for Senterpartiet det viktigste, så må de konkrete budsjett-tiltakene komme i neste omgang, sier Strand.

Klare for bråk

Sofie Marhaug, nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt i Hordaland, har sett ABE-kuttene fra innsiden, som stipendiat og styremedlem ved Universitetet i Bergen.

- Det er flate kutt inn i evigheten, som særlig går utover høyere utdanning, når man skal effektivisere seg samtidig som det kommer flere studenter. ABE-reformen er egentlig en mistillitsreform mot offentlig sektor.

Marhaug tror ikke Rødt blir invitert inn i budsjettforhandlingene, men med en stortingsgruppe på åtte personer, er de klare til å markere seg for økt grunnfinansiering for universiteter og høyskoler.

- Kuttene struper sektoren. Jeg håper at Ap, Sp og SV gjør noe med det. Hvis ikke skal vi lage bråk, det er det som er så fint med å ha oss på Stortinget.

Image-text:

Torstein Tvedt Solberg (Arbeiderpartiet) og Marit Knutsdatter Strand (Senterpartiet) er glade for valgresultatet. Foto: Erik Norrud og Senterpartiet

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Rikslønnsnemnda behandler mandag tvisten rundt streiken i Oslo kommune, som i sommer ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd.
Forskerforum 27.09.2021
Selv om politikerne sier at forskningen i museene skal styrkes, opplever mange ansatte at de har fått mindre tid til å forske.
Forskerforum 27.09.2021
Det blir slutt på enmetersreglen. Restriksjoner for sammenkomster oppheves. Innreiserestriksjoner fjernes.
Forskerforum 24.09.2021
11 universiteteter og høyskoler sliter med å bruke opp de statlige overføringene. Nå kan de bli nødt til å betale tilbake de ubrukte midlene.
Forskerforum 24.09.2021
Hva betyr konkurranse betyr for forskerhverdagen? - Jo mer konkurranse, jo mer tid må du bruke på å skrive søknader, som kan bli forkastet, sa Anja Røyne.
Forskerforum 23.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt