AddToAny

Varsellampene blinker rødt for arbeidsmiljøet: - Uholdbart

Folk får ikke utbetalt lønn og må bruke sparepengene på å leve. Andre er overarbeidet og er under enormt press. Fagforeningsleder ved Universitetet i Oslo mener utrullingen av det nye økonomisystemet har fått uholdbare konsekvenser.
Natalia Zubillaga, hovedtillitsvalgt for Norsk tjenestemannslag (NTL) ved Universitet i Oslo, er alvorlig bekymret for arbeidsmiljøet i flere ledd ved universitetet, etter at de begynte å ta i bruk Direktoratet for økonomiforvaltning (DFØ) sitt lønns- og økonomisystem.

Hun forteller om medarbeidere som er helt overarbeidet, enorme mengder overtid, om innkjøpsavdelinger som ikke får kjøpt inn virksomhetskritisk utstyr til laboratoriene, om utenlandske ansatte som mottar arbeidskontraktene sine bare på norsk.

Listen er lang. Og det bare fem måneder etter at det nye systemet rullet inn over universitetet.

- Men det mest alvorlige er manglende utbetaling av lønn. Vi har fått tilbakemelding på at folk sitter og bruker sparepengene sine til å leve. Det er helt... sier Zubillaga og må summe seg.

- Det er rett og slett uholdbart.

Finansdepartementet bestemte

Khrono har skrevet flere saker om feil, rot og trøbbel etter at to av landets fire eldste universiteter, en gruppe som kaller seg BOTT (Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø), startet å ta i bruk DFØ sitt lønns- og økonomisystem.

Det er staten, ved Finansdepartementet, som har besluttet at universitetene skal bruke DFØs systemer.

Universitetet i Bergen startet å ta det i bruk ved nyåret, og nå vurderer de å oppbemanne for å kompensere for alle feilene i systemet. Universitetet i Oslo startet å ta det i bruk i mai.

- Massiv respons

Og det er en menneskelig dimensjon i dette som er svært urovekkende, ifølge NTL-lederen.

I forrige uke sendte fagforeningen ut en e-post til sine medlemmer for å prøve å få en oversikt over hvor omfattende problemene er. Var det kun noen få tilbakemeldinger her og der, eller var problemet mer omfattende, lurte fagforeningen på.

- Vi fikk massiv respons. Allerede ti minutter etter at vi sendte ut e-posten, så startet tilbakemeldingene å tikke inn. Frustrasjonen vi leser i de e-postene fra folk er ganske urovekkende, sier Zubillaga. Hun legger til:

- Ansatte er under et enormt press og dette får konsekvenser for den enkelte og for arbeidsmiljøet. Flere forteller om en enorm frustrasjon av å prøve å arbeide

Les mer

Flere saker fra Khrono

- Praksis er et naturlig sted å begynne for å skape en kobling mellom utdanning og næringsliv, sa Ola Borten Moe. - Vi må ha insentiver som belønner praksis, sa Morten Irgens ved Høyskolen Kristiania.
Khrono 25.10.2021
Til tross for nye forslag til endringer i Sameloven og Opplæringsloven hvor samiske rettigheter anerkjennes i stadig økende omfang, er det akutt mangel på språklærere i alle de samiske språkene.
Khrono 25.10.2021
- Med den nye politikken i Hurdalsplattformen er det veldig naturlig for oss å se på hvordan vi kan tilby våre utdanninger andre steder, sier Bård Mæland, rektor ved den kristne private høgskolen, VID vitenskapelige høgskole.
Khrono 25.10.2021
Vi må utdanne helse- og sosialarbeidere som tør å si fra og bidra til endring. Ikke bare for befolkningen de skal møte i velferdstjenestene, men også for å styrke tjenestene selv.
Khrono 25.10.2021
Advokat Helga Aune krever at saken mot NLA Høgskolen, der de kan miste høgskolestatus, avvises. Hun hevder at Nokuts komite er fordomsfull og at saken kan sees på som myndighetsmisbruk.
Khrono 25.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt