AddToAny

Vanskeligere å stå på barrikadene under korona-nedstenging

Vanskeligere å stå på barrikadene under korona-nedstenging
Et presset globalt sivilsamfunn forsøker å holde seg relevant i en tid med portforbud og nye sikkerhetstiltak.
- Vi er veldig bekymret for at mange dører som har blitt presset åpent gjennom mange års kamp nå lukkes, sier Kathrine Sund-Henriksen i ForUM.

Det er for tidlig å si hvordan koronapandemien vil forandre sivilsamfunnene i verden på sikt, men allerede har den hatt en kraftig effekt. Det går fram av State of Civil Society Report 2020, som nylig ble publisert av Civicus, en allianse av 8500 sivilsamfunnsorganisasjoner over hele verden.

- Krisa viser nok en gang av sivilsamfunnet er nødvendig, som om det noen gang har vært tvil om det. Vi mobiliserer for å hjelpe de som trenger det mest, de som er mest sårbare for krisa på grunn av økonomisk, politisk og sosial eksklusjon. Vi fortsetter å holde beslutningstakere til ansvar, fremme en effektiv respons på krisa som respekterer menneskerettighetene, og kreve at alle krisefullmakter blir reversert så raskt som mulig, sier Lysa John, generalsekretær i Civicus.

Blant Civicus' medlemmer er den norske paraplyen Forum for Utvikling og Miljø (FoRUM). Mange av deres internasjonale samarbeidspartnere har store utfordringer med å fungere under smittevernstiltakene, forteller daglig leder Kathrine Sund-Henriksen.

- Mange opplever varierende grader av forbud mot forsamlinger og portforbud som gjør det umulig å ha møter. Dette er også en effektiv måte å stenge ute sivilsamfunnet fra ulike beslutningsarenaer, ved å si at det ikke er plass til flere hvis smitteverntiltak skal gjennomføres. Kriselover begrenser rommet for å ytre seg kritisk, under begrunnelsen at det er en krisesituasjon og man ikke skal spre frykt.

Et å

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Brutaliteten til statlige sikkerhetsstyrker i Sahel nærer rekruttering og støtte til jihadist-opprørerne, mener menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.
Bistandsaktuelt 06.07.2020
Ole Kirkvaag har blitt ansatt som ny medarbeider i Norads Varslingsteam.
Bistandsaktuelt 06.07.2020
Mens mye av verdens oppmerksomhet rettets mot bekjempelse av korona-viruset, fortsetter meslinger å drepe i det stille i land som Den sentralafrikanske republikk, Tsjad og DR Kongo.
Bistandsaktuelt 06.07.2020
MENNIGER: Regjeringen øker bistanden til landbruk. Det er positivt som et første skritt, skriver Aksel Nærstad i dette innlegget. Han mener familielandbruket i utviklingsland må prioriteres.
Bistandsaktuelt 03.07.2020
Den internasjonale boikottaksjonen mot Facebook har nådd den norske bistandsbransjen. Norges Røde Kors og Strømmestiftelsen stanser nå all annonsering på Facebook og Instagram.
Bistandsaktuelt 02.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt