AddToAny

USA bekrefter at de flyr superhemmelig jagerfly av 6. generasjon: - Imponerende at de har klart dette på kun ett år

USA bekrefter at de flyr superhemmelig jagerfly av 6. generasjon: - Imponerende at de har klart dette på kun ett år
Har minst ett testfly i lufta som allerede «har satt rekorder».
USA har lang tradisjon for å utvikle militærfly i det skjulte. For eksempel hadde stealthflyet F-117 vært i lufta i over sju år på 80-tallet før myndighetene gikk med på at det fantes.

40 år senere er det et nytt kampflyprosjekt som nok har passert under radaren for de fleste. «Next-Generation Air Dominance» (NGAD) heter programmet, som i seg selv er velkjent.

Det som derimot slo ned som ei lita bombe, var da teknologi- og anskaffelsessjef Will Roper i det amerikanske flyvåpenet i forkant av en konferanse i september slapp nyheten om de allerede var i lufta med neste generasjons kampfly.

Her snakker vi altså om systemet, eller systemene, som etter hvert skal supplere eller følge etter F-22 og F-35. Prosjektet er imidlertid meget hemmelig. Det er ikke engang offentlig hvilke selskaper som jobber med dette, selv om det naturligvis er et begrenset antall kandidater. Ei heller hvor mange testfly som allerede er bygget.

Amerikanerne hevder at de allerede har «satt rekorder», uten at de vil definere hva slags rekorder eller ytelser de snakker om.

- Dette er ikke noe vi ønsker at våre motstandere skal vite, heller ikke når de kan forvente å møte dem, fortalte Roper på pressekonferansen.

Denne såkalte teknologidemonstratoren har blitt designet, testet virtuelt og sammenstilt lynkjapt. Jomfruferden ble gjennomført kun ett år etter at programmet hadde fått tillatelse til å starte.

- Det mest imponerende er ikke at de har klart å designe, bygge og teste et nytt kampfly i løpet av ett år, men at US Air Force er i ferd med å endre hvordan kampflyene utvikles - og finansieres, sier sjefsforsker Stian Betten ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Betten for å få hans analyser av NGAD. Her til lands er det få som kan mer om kampfly enn ham. Flyingeniøren har blant annet jobbet med den norske kampflyanskaffelsen helt siden 2003.

Digitale tvillinger

Mannen som gikk ut med nyheten om at USAFs nye 6.-generasjons kampfly hadde

Les mer

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Bilbransjen i byen mener Tesla bør kjøpe sin egen eiendom om de vil bygge ladestasjoner.
Teknisk Ukeblad 30.10.2020
Ved å 3D-printe rakettene sine, kan Relativity Space gjøre raske modifikasjoner til en lav pris. Nå vil Lockheed bruke oppstartsselskapets rakett til NASAs eksperimenter med superkjølt drivstoff.
Teknisk Ukeblad 30.10.2020
Vindkraft på land ble størst innenfor fornybarnæringen i 2019 med en omsetning på 10,5 milliarder kroner i Norge.
Teknisk Ukeblad 30.10.2020
Nær alle bilene i Norge må inn. Fra mandag 2. november skal Polestar 2-kunder få tilbakekallingsvarsler for oppdateringer og utskiftning av deler.
Teknisk Ukeblad 30.10.2020
Skal vi skape de arbeidsplassene landet trenger må vi utdanne flere digitale voktere, mener NHO.
Teknisk Ukeblad 29.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt