AddToAny

Universitetsstatus politisk skapt telle-byråkrati

Historieforsker vil skrote dagens system for akkreditering av universiteter.
Regjeringen har varslet at de vil revurdere mulighetene dagens høyskoler har for å bli universitet. Dagens system er for tungrodd. I mandatet til utvalget som skal se på det, åpnes det for at beslutningen kan ligge på et politisk nivå og ikke som i dag, hos Nokut.

Noen ser på dette som nok et signal om en uheldig og uønsket politisk styring av høyere utdanning. Men at dagens system skulle være noe å forsvare, tror jeg man være særdeles opptatt av målstyring og byråkratisk makt for å forstå.

Kravet om akkreditering av universiteter oppsto i forbindelse med Kvalitetsreformen i 2003. Da hadde Stavanger og Kristiansand i lang tid ønsket at de også skulle få et universitet og dermed bli anerkjent som viktige byer på linje med Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Senere hengte også Bodø seg på disse ambisjonene.

Lenge ble byenes ønsker stoppet av Gudmund Hernes sitt standpunkt om at Norge ikke hadde intellektuell og faglig kapasitet til mer enn fire universiteter. Men de regionale ambisjonene fikk gjenklang og støtte på Stortinget.

Da Mjøs-utvalget la fram sin i

Les mer

Flere saker fra Khrono

I sommar kan du bli kjend med ulike folk som er knytte til universitets- og høgskuleverda. Khrono har stilt alle dei same spørsmåla om politikk og kvardag, utfordringar og ferie. I dag møter du leiaren i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.
Khrono 02.07.2022
Rapporten fra KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
Khrono 02.07.2022
Hun var en av strategene i arbeidet for å få universitet i Stavanger. Etter 27 år gir hun seg, og er skeptisk til forslaget om at det bør bli enklere å bli universitet.
Khrono 02.07.2022
Norge ligger langt fremme i digitaliseringen av samfunn og arbeidsliv, og norske universiteter og høyskoler bør ta mål av seg til å være internasjonalt ledende på dette området.
Khrono 02.07.2022
Landet rundt jobber hundrevis professorer som «måtte gå av» da de var 70 i ulønnet arbeid. - Et privilegium å få trappe ned gradvis, sier Steinar Stjernø (76).
Khrono 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt