AddToAny

Universell helsedekning. Katastrofale helseutgifter

Universell helsedekning. Katastrofale helseutgifter
UTSYN: Universell helsedekning debatteres mye og ofte internasjonalt. Kroniske sykdommer som hjertesvikt og diabetes er nå en realitet også i fattige land.
Fordelen med å være litt opp i åra er at man kan se ting i et historisk perspektiv. Jeg er en grasrotorientert forsker, som forsøker å se hvordan global politikk - eller mangel på slik - får virkninger helt in i stua hos folk.

I tjuesju år har jeg fulgt livet til to-tre familier i en liten urban landsby i et fattig land i Afrika sør for Sahara. Helse har vært et fokus, men for dem er «helse» noe som skjer nå og da, som uventede konsekvenser av å leve det livet som stadig krever konsentrasjon om utfordringene i det daglige:

Jobb - eller lete etter jobb, handle billig nok mat på markedet, hente ved, bære vann, skaffe penger til «airtime» på mobilen eller til husleien.

Paracetamol; universalmedisin

Helseprioriteringene fra bistandsarbeiderne er mer opptatt av omskjæring, som er en del av det sosiale livet. Og de snakker mye om trygge fø

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Voldsomt regn og flom i Sør-Sudan har gjort hundre tusener hjemløse, og nå truer en sultkatastrofe. I delstaten Jonglei er ikke det største problemet at det er vått dag og natt; spørsmålet er hvordan man skal få tak i neste måltid.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
- Det var vært som å bo i en krigssone, sier et medlem av det største opposisjonspartiet på Zanzibar til Bistandsaktuelt. Tolv personer skal være drept så langt under valgavviklingen på øygruppa, ifølge opposisjonen.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
Burmakomiteen har spilt en viktig rolle, mener statssekretær i UD, Marianne Hagen. - Men etter at Myanmar åpnet opp i 2011, har organisasjonen blitt mindre relevant.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
Da han skjønte at Utenriksdepartementet ønsket «en styrt avvikling» av Burmakomiteen, ba Audun Aagre om å bli sagt opp.
Bistandsaktuelt 30.10.2020
MENINGER: Målet for bistanden må være at land kommer seg ut av fattigdom og blir uavhengige av bistand. Når dette ikke skjer, bør vi faktisk vurdere om vi bruker pengene våre på riktig måte, skriver Fremskrittspartiets nestleder Sylvi Listhaug.
Bistandsaktuelt 29.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt