AddToAny

Ungskogpleie og tynning viktigst for å etablere flersjiktet skog

Viljen til å foreta lukkede hogster og gjøre grep for å etablere en mer robust og variert skog synes nå større enn på mange tiår. Men store arealer med overtett granskog vanskeliggjør dette i praksis.
Stedstilpasset skogbruk - hvordan få en mer robust og miljøvennlig skog?
Dette var tittelen på årets utgave av Oslo og omland friluftsråd og Skogselskapets årvisse Markasamling. Og selvsagt var befaringen lagt til Oslo kommunes skoger, der det gjennomføres et storstilt eksperiment. Der skal det i det rødgrønne byrådets ånd rett og slett legges om til et mer miljøvennlig og naturtilpasset skogbruk, tilpasset ønskene til de 700 000 innbyggerne som eier skogen. Spørsmålet er bare hvordan.

ØKONOMIEN ER UNDERORDNET
Seksjonssjef Knut Johansson har tumlet mye med dette spørsmålet. Og utgangspunktet for å prøve og feile er bedre enn hos skogeiere flest, med en marsjordre om at det økonomiske resultatet er underordnet friluftslivets og det biologiske mangfoldets behov. Skogen skal ha høy opplevelsesverdi, høy biologisk og økologisk kvalitet og bidra til et bedre klima, er den såkalte bestillingen fra «eierne». Men samtidig er det ønske om å utnytte ressursen til å produsere en viss mengde fornybart råstoff av god kvalitet. Og det e
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

TEXT: Ola Øyen, Silvinova (skogforvalter med erfaring og doktorgrad i treteknologi)
Norsk Skogbruk 19.03.2023
VG hadde en slående tittel før jul der flere miljøorganisasjoner slo alarm om «avskoging i Norge og gigantiske utslippstap».
Norsk Skogbruk 18.03.2023
Det er en myte at skogfondet bare vokser, og at penger blir stående uten å nyttiggjøre seg. Hva er forklaringen - og hvorfor er skogfondet viktig både for skogeieren og samfunnet?
Norsk Skogbruk 17.03.2023
Text: Bjørn Lauritzen, Skogsjef i Maskinentreprenørenes forbund
Norsk Skogbruk 16.03.2023
En del av Statskogs strategi mot 2030 er å tilpasse skogbruket til et endret klima. Det er lurt både for tømmerverdiene og for klimaregnskapet. Men hvordan skal det gjøres i praksis?
Norsk Skogbruk 15.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt