AddToAny

Unge funksjonshemmede havner utenfor politikken

Lite informasjon, fysiske barrierer og negative holdninger - ny rapport avdekker lav deltakelse og dårlige vilkår for unge funksjonshemmede og kronisk syke på politiske arenaer. Nedslående og leit, mener både AUF og Unge Høyre.
Tweet

Organisasjonen Unge funksjonshemmede har undersøkt hvordan unge mennesker funksjonsnedsettelse og kronisk sykdom deltar på politiske arenaer i Norge i dag.

Dette har de gjort ved en spørreundersøkelse med 89 respondenter i alderen 15-36 år, og svarene er å finne i rapporten «Til maktens korridorer» som nylig er publisert.

Der kommer det fram at manglende informasjon, fravær av invitasjoner, fysisk utilgjengelighet, fordommer og lav kunnskap om ulike funksjonsnedsettelser fører til lav deltakelse i politiske forum for unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom.

Undervurderes

Undersøkelsen avdekker at opp mot 40 prosent av unge med funksjonsnedsettelse og kronisk sykdom opplever å mangle informasjon om mulighetene til å delta på politiske arenaer.

28 prosent av respondentene har opplevd fysiske barrierer. 20 prosent oppgir å ha sluttet å engasjere seg politisk på grunn av fysiske barrierer, og nesten like mange oppgir å ha sluttet på grunn av negative og hatefulle holdninger.

Av respondentene med synlige funksjonsnedsettelser har 48 prosent opplevd å bli møtt med lave forventninger, og 57 prosent har opplevd at folk undervurderer hvor mye de kan.

Samtidig svarer 67 prosent av de spurte at de ville sagt ja til å delta på et partimøte hvis de ble invitert.

Glad for tall

Rapporten er finansiert av Bufdir og utarbeidet av Oda Oftung, rådgiver i Unge funksjonshemmede. Hun er ikke overrasket over det som kommer fram.

- Dette bekrefter det vi har sett lenge. De av oss med funksjonsnedsettelser og kroniske diagnoser deltar mindre i politikken sammenlignet med majoritetsbefolkningen, og vi er glade for å ha fått noen tall på det.

Oftung påpeker at det tidligere er forsket svært lite rundt unge personer med funksjonsnedsettelser og a

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Alpint, langrenn og snowboard for parautøvere havner fra neste sesong under Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i stedet for hos IPC.
Handikapnytt 27.05.2022
(NTB-AFP-DPA:) Den britiske regjeringen har lagt fram en hjelpepakke verdt over 180 milliarder kroner for å hjelpe folk som rammes av de høye prisen på strøm og brensel. Storbritannia opplever for tiden den største prisveksten på 40 år.
Handikapnytt 26.05.2022
(NTB-AFP:) Fransk påtalemyndighet vil ikke etterforske solidaritetsminister Damien Abad etter at to kvinner har anklaget ham for voldtekt. Som statsråd har han blant annet ansvar for funksjonshemmedes rettigheter.
Handikapnytt 25.05.2022
Et enstemmig storting har besluttet å stille seg bak en endring av hundeloven som medfører at førerhunder blir unntatt for båndtvang.
Handikapnytt 25.05.2022
Blindeforbundet og Trygg Trafikk krever gjentar kravet om forbud mot elsparkesykler på fortau.
Handikapnytt 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt