AddToAny

Uganda feirer ti år med pride, men kampen for frihet er langt fra over

Uganda er et av verdens farligste land å være LHBTIQ-person i. Kampen for frihet koster mange liv, men Ugandas aktivister gir seg ikke. Denne uken ble historiens største pride-festival i landet arrangert.
Lyden av trommer og musikk høres på lang vei fra området i skogen der årets pride-festival er i ferd med å dra i gang. På en stor gressplen mellom trær og vann henger regnbueflagg i hvite telt der det danses og selges pride-klær og hjemmelagede dekorasjoner.

Midt på dagen er rundt 200 personer samlet på plassen som av sikkerhetsårsaker ble holdt hemmelig helt til bare noen timer før. Det er blandede følelser når landets LHBTIQ-medlemmer feirer ti år med pride.

- I dag er en lykkens dag. Jeg er full av energi og håp, men samtidig er jeg livredd. Ingen vet hva som kan skje, og politiraid skjer alltid uventet, sier Mildred Apenyo (32).

Predikant i minibuss

Hun er en av LHBTIQ-bevegelsens mange modige aktivister som fører en kamp for frihet til å kunne elske den man vil. Mildred er født i Nord-Uganda, og den lange borgerkrigen førte familien til hovedstaden Kampala. Hun er datter av en advokat og musiker som alltid har satt bibelen og gospelmusikk fremst i livet.

Som advokat ved immigrasjonskontoret hadde faren en minibuss som han kjørte rundt med etter jobb og forkynte til forbipasserende. Gospelmusikk dundret ut av høyttalerne og han fikk datteren til å invitere folk inn i minibussen for å gi sin kjærlighet til Jesus.

- Som fireåring var jeg allerede predikant. Det er ganske spesielt at han fostret en vill, frittalende biseksuell jente som aldri lar seg tråkke på, sier hun og ler høyt.

Oppveksten var preget av mye motgang, men Mildreds indre styrke til å vise omverden hvem hun er, ga livet mening. I dag er 32-åringen et forbilde for mange.

- Jeg var helt sikker på at jeg hadde hjerteproblemer i tenårene. Jeg så enkelte jenter og hjertet mitt skapte konflikt i brystet. Til slutt ble hjerteproblemene så store at jeg måtte innrømme for meg selv at jeg elsket kvinner, sier hun.

I 2014 kom Uganda med den omstridte antipornografilov som forårsaket trakassering og krenkelse av kvinner på gatene i Kampala. Loven ble ofte referert til som «miniskjørtloven», ettersom den forbød kvinner gå med miniskjørt.

Det fikk feministen og menneskerettsaktivisten i Mildred til å si opp den faste jobben som tekstforfatter for å starte en organisasjon for å styrke kvinner.

De siste åtte årene har hun drevet Fitclique Africa - en organisasjon som med fokus på mental helse, velvære, fysisk aktivitet og selvforsvar skaper trygghet for seksuelle minoriteter.

Kontroversiell antihomolov

Uganda er et av verdens farligste land å være LHBTIQ-person i. I 2013 signerte landets president, Yoweri Museveni, den såkalte «antihomoloven», som innebar at homofile risikerte dødsstraff.

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt