AddToAny

Uetterrettelighet er aldri trivielt

Alle rimelig oppegående studenter vet at det er fusk å plagiere andres tekst, og de vet enda bedre at det er fusk å «skrive av» andre sine arbeider under en eksamen.
FUSK| Etterrettelighet er et ufravikelig krav til alle som produserer, bruker og formidler akademiske kunnskaper. Det er etterretteligheten som gjør det mulig å gå kunnskapene etter i sømmene slik at man kan vurdere hvor holdbare og tillitsverdige de er. Nøyaktig, kritisk og korrekt bruk av kilder er en essensiell del av dette bildet, og en av universitetets viktigste oppgaver er å utdanne etterrettelige yrkesutøvere.

Bruken av kilder og kildehenvisninger er aldri trivielt ograpporteringen om studenten som ble utestengt pga plagiering viser dette til fulle. Både studentens situasjon, og debatten som har fulgt, demonstrerer hvor galt det kan gå når man har et lemfeldig forhold til kildene.

De primære kildene om denne saken er en rekke oppslag i Khrono, og hvis man har fulgt denne nyhetskanalen en stund vet man at de har en hang til å vinkle saker slik at de vekker oppsikt. Den kritiske leser vet derfor at man bør være forsiktig med å ta Khrono sine tidlige fremstillinger av en sak for god fisk. Så også i denne saken.

I det første innlegget, publisert 13. juli, fikk vi kun vite at studenten, på en digital «skole-eksamen» hadde klippet og limt inn tekst hun selv hadde skrevet tidligere.

Khrono definerte det som et tilfelle av «selvplagiering», som totalt utgjorde minimale 3,88 pr

Les mer

Flere saker fra Khrono

Heretter skal Universitetet i Utrecht ansette og forfremme på helt andre premisser.
Khrono 03.08.2021
Henrik Asheims uttalelser om akademisk frihet inneholder politiske slagsider som universitets- og høgskolesektoren ikke trenger, mener forsker Sindre Bangstad.
Khrono 03.08.2021
Over 6.200 studenter står i kø for å få plass i studentbolig i Bergen og Oslo med kun to uker til studiestart. Situasjonen er lik i flere deler av landet.
Khrono 03.08.2021
Lillehammer har mistet en viktig medieskikkelse, Norge en av sine beste dokumentarfilmregissører og filmlærere. Professor, Amandavinner og sosialantropolog Alexander Røsler døde 20. juli, 73 år gammel.
Khrono 03.08.2021
En hviterussisk mann som er bosatt i Norge, forlot flyet da et Ryanair-fly nødlandet i Minsk i mai. Deretter ble han anklaget for å være KGB-agent.
Khrono 03.08.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt