AddToAny

Tror de ble skyteskiver fordi ønsket om ensretting var så stort etter invasjonen

Forskerne Tormod Heier og Julie Wilhelmsen fikk så ørene flagret for sine analyser rett før Russlands invasjon av Ukraina. Nå ser de tilbake på det som skjedde.
Karakteristikkene haglet i den offentlige debatten rett etter Russlands invasjon av Ukraina. Særlig to forskere ble med ett skyteskiver. Julie Wilhelmsen og Tormod Heier fikk hard medfart av enkelte forskere, politikere og kommentatorer. Ord som ble rettet mot dem og deres virke var: «Russisk propaganda», «Putin-klakør», «En skam», «Apologet».

- Det var tidvis tungt, dels på grunn av høyt medietrykk og dels på grunn av oppmerksomheten rundt min person, sier Tormod Heier om å stå midt i den heftige stormen som oppsto.

- Det var ubehagelig og litt overraskende, sier Julie Wilhelmsen når vi ber henne kommentere hva det var de opplevde dagene og ukene i kjølvannet av invasjonen.

Wilhelmsen og Heier møttes til samtale på Universitetet i Oslo torsdag kveld. Møtet inngikk i serien «Ubehagelige samtaler» og hadde tittelen «Putin skal fordømmes, ikke forstås. Eller?» Ordstyrer var jurist Anine Kierulf.

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Julie Wilhelmsen svarte offensivt da kritikken mot henne ble brakt på bane.

- For meg er det helt merkelig hvordan man kan tro at jeg er tilhenger av Putin. Jeg er trolig den første forskeren i Norge som ble persona non grata i Russland. Jeg blir utpekt som Putin-klakør når jeg forklarer hvordan de snakker i Kreml. Mulig jeg ikke har vært klar nok, men når sier dette er det ikke fordi jeg enig med russerne. Men jeg vil vite hva deres forståelseshorisont er.

- Skuffende ensretting

Overfor Khrono understreker Julie Wilhelmsen at hennes eget personlige drama blir lite sammenliknet med det som skjer på bakken i Ukraina.

- Ensretting av debatten synes å oppstå så fort et samfunn er i konflikt. Det er noe jeg kjenner veldig godt fra russisk samfunnsutvikling. Men det er overraskende at det ble slik i Norge, hvor vi har en helt annen kultur, åpenhet og meningsmangfold. Det var skuffende.

Wilhelmsens doktorgrad handlet om krigen i Tsjetsjenia. Hun f

Les mer

Flere saker fra Khrono

Justas Zalieckas får starting grant fra Trond Mohn stiftelse. Zalieckas har allerede fått et ERC-stipend, og blir sett på som en framtidig forskningsleder.
Khrono 02.12.2022
Noreg må satsa maksimalt på kunstig intelligens, og kryssa fingrane for at det vert skapt kraftfulle og nyttige løysingar som samtidig har høg moralsk verdi, skriv Lars Nyre.
Khrono 02.12.2022
- En god mulighet for innbyggerne våre til å få seg en høyere utdanning nær hjemstedet.
Khrono 02.12.2022
Opptaksutvalget vil fjerne alle spesielle karakterkrav til utdanninger, blant annet kravene i matematikk og norsk for å bli lærer.
Khrono 02.12.2022
Det er et problem at hver institusjon er en egen juridisk enhet som må stå for sine valg. Uten adekvat ledelse blir resultatet en skjevhet sektoren ikke kan leve med, skriver Yngve Nordkvelle.
Khrono 02.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt