AddToAny

Tre råd fra Romerrikes klokeste hykler

Tre råd fra Romerrikes klokeste hykler
Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Forfatterinfo

Eirik Hørthe

Eirik Hørthe er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen og har blant annet jobbet i pedagogisk-psykologisk tjeneste i Oslo. Han har tidligere studert kunsthistorie og litteraturvitenskap.

Det finnes få filosofer, eller psykologer for den saks skyld, som greier å leve opp til sine egne idealer. Sjelden har derimot avstanden mellom liv og lære vært større enn i tilfellet Lucius Annaeus Seneca, en romersk filosof og statsmann som levde fra år 1 f.Kr. til 65 e.Kr.

Seneca var, som Marcus Aurelius og Epiktet, en tilhenger av den stoiske skolen innenfor hellenistisk filosofi. Som en god stoiker argumenterte han derfor overbevisende for et enkelt liv, hvor makt, rikdom og berømmelse betyr mindre enn ingenting.

Et slikt kompromissløst standpunkt er i seg selv beundringsverdig, men mister mye av sin betydning når vi vet at Seneca var blant de rikeste, mektigste og mest berømte borgerne i hele Romerriket.

Senere generasjoner har ikke nølt med å peke ut dette motsetningsforholdet mellom liv og lære. Ettertiden har derimot vært villige til å tilgi den romerske statsmannen fordi han skrev så ubeskrivelig vakkert om menneskets eksistensielle grunnvilkår.

Seneca var nemlig en førsteklasses litterat. Han regnes fremdeles for å være en ruvende skikkelse innenfor vestens litteraturhistorie, og er en av de fremste representantene for sølvalderen i romersk litteratur: En tilhørighet som er spesielt passende fordi ord og setninger flyter som sølv fra pennen til den romerske statsmannen.

En slik tiltalende anvendelse av språket var ikke tilfeldig: Seneca var nemlig overbevist om at alle filosofer burde benytte en vakker og elegant uttrykksform for å slynge ut sitt budskap med større kraft - akkurat som et prosjektil som forlater skribentens hånd og rammer leserens hjerte.

Strategien til Seneca fungerte åpenbart godt: Snaue to tusen år etter hans død er det fortsatt vanskelig være uberørt i møte med hans filosofiske livsanskuelser.

Her er tre råd fra Seneca, mannen som evnet å overbevise alle foruten seg selv:

Tid er penger, men penger er ikke tid.

Følg med på andre, men ikke bli en følger.

Konkurrer mot deg selv, ikke mot andre.

La oss se nærmere på disse tre rådene i tur og orden.

1. Tid er penger, men penger er ikke tid

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Psykologen og sakprosaforfatteren blir fast bidragsyter i Psykologisk.no Pluss, med månedlige innlegg til spalten «Fra terapirommet».
Psykologisk.no 26.10.2020
Å være nær noen som ligger for døden, det er noe av det mest intime vi mennesker kan oppleve, forteller dagens gjest i podkasten Pia og psyken, religionspsykolog Gry Stålsett.
Psykologisk.no 25.10.2020
Omring deg med gode venner. Det er ett av de tre kloke rådene fra den greske filosofen og livsnyteren Epikur, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 22.10.2020
For første gang har profesjonsstudenter ved UiT Norges arktiske universitet utformet digitale kurs for å fremme psykisk helse, som en del av studiepraksisen. Et av kursene tar for seg stressmestring.
Psykologisk.no 20.10.2020
Du og teamet ditt kan gi bedre kollegastøtte på minst fire måter. Nå har vi et ekstra ansvar for å se, kommunisere og inkludere hverandre på jobb, skriver organisasjonsutvikler Espen Syse Houge.
Psykologisk.no 20.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt