AddToAny

Trøndelag: - Våre tillitsvalgte beskriver helsevesenet som et korthus som er i ferd med å falle sammen

- Sykepleiermangelen manifesterer seg. Nå rakner det, sier NSFs fylkesleder i Trøndelag, Kenneth Sandmo Grip.
St. Olavs hospital i Trondheim skriver på sine nettsider at stor pågang av pasienter, kombinert med høyt antall utskrivningsklare pasienter, gjør at sykehuset har betydelige kapasitetsutfordringer. De har derfor hevet beredskapen til gult nivå.

Utsetter behandling

- Vi har intensivert dialogen rundt utskrivningsklare pasienter med kommunene, spesielt Trondheim kommune. Vi trenger nå alle senger vi har for å hjelpe de som trenger sykehusbehandling, sier sykehusdirektør Grethe Aasved på nettsiden.

St. Olav har de siste ukene hatt 30-50 utskrivningsklare pasienter liggende på sykehuset. Det er nok til at St. Olavs hospital har fått betydelige kapasitetsutfordringer. I tillegg melder sykehuset at tilstrømmingen av pasienter til St. Olavs hospital, er høy.

- Dette utfordrer pasientsikkerheten og medfører at vi må avlaste situasjonen med en rekke ekstraordinære tiltak.

Sykehuset utsetter derfor planlagte operasjoner og innleggelser som - etter en medisinsk faglig vurdering - kan vente.

- Dette er en fortvilet situasjon for pasienter som blir berørt, sier Aasved.

I tillegg opprettes ekstraordinære sengeplasser slik at klinikkene kan ta imot flere pasienter for å avhjelpe det store presset på akuttmottaket. Dette medfører at pasienter må legges på korridor eller at det legges flere pasienter på rom som egentlig er enerom. Tilsvarende tiltak er også aktuelle på Orkdal, Røros og Fosen.

- Gjelder hele Trøndelag

NSFs fylkesleder i Trøndelag, Kenneth Sandmo Grip, sier situasjonen er lik i alle Trøndelags kommuner.

- Dette er ikke spesielt for Trondheim, sier han til Sykepleien og legger til:

- Trondheim er en stor kommune. Når de har kapasitetsproblemer og ikke kan ta imot såkalt «utskrivningsklare pasienter», så merker sykehuset det fort.

Fylkeslederen er overbevist om at Trøndelag ikke er alene om å ha trøbbel med årets sommerkabal.

- Jeg vil tro at om du ringer til alle NSFs fylkeskontor, så vil du høre liknende historier over hele linja, sier han.

- Et korthus som er i ferd med å rase

Hver eneste sommer kommer det rapporter om huller i turnus og mangel på kvalifiserte vikarer.

- Er ikke dette normalt til sommer å være?

- Det er riktig at sommerturnusen har vært en hodepine siden jeg begynte som tillitsvalgt tilbake i 2008, men så ille som det er nå, har jeg aldri opplevd, sier Grip.

- Men det går jo alltid bra?

- Takket være samvittighetsfulle ansatte som strekker seg langt, så

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Planlagte vakter mangler ofte en sykepleier. - Slik har det vært over år, men vi ser en forverring i tallene, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.
Sykepleien 14.08.2022
- Min erfaring er dessverre at sykepleiere er dårlig på å søke råd, sier Marianne Larsen klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie.
Sykepleien 12.08.2022
Norge mottar fredag 1400 doser av vaksinen mot apekopper, opplyser EUs beredskapsorganisasjon Hera til NTB.
Sykepleien 12.08.2022
Antall elever på videregående som lider av en spiseforstyrrelse, har skutt i været, viser en fersk studie. Tallene overrasker ikke helsesykepleierleder Ann Karin Swang.
Sykepleien 12.08.2022
- Dette er ikke en solskinnshistorie, men en historie om kamp og om seire. Noen av dere sykepleiere er kanskje blant dem som reddet livet til denne studenten. Nå er hun en som gir tilbake til samfunnet, skriver Katrine Eeg Sand.
Sykepleien 11.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt