AddToAny

Toppledelsen må øve mer

Lektor Ivar K. Lunde ved Nord Universitet mener det er behov for mer øvelse på strategisk nivå. - De som trenger øving mest, øver minst, mens de som trenger det minst, øver mest, sier han.
Det var budskapet til lektor Lunde og flere foredragsholdere under fagdagene knyttet til Øvelse Nord tidligere i år.

Øvelsen er en av landets største samlinger av aktører innen beredskapssektoren. Over 17 år har denne øvelsen befestet seg som en viktig arena for å sette samfunnsberedskap på agendaen.

- Det er krig i Europa, og ikke bare en krig mot Ukraina, men også mot folkeretten og retten til selv å bestemme i eget land. Vi må forhindre at krigen sprer seg, sa statssekretær Bent-Joachim Bentzen (Sp) da han åpnet fagdagene under Øvelse Nord 2022.

Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar, har satt landets beredskapsarbeid under lupen. Folk som jobber tett på beredskap, har i flere år påpekt at Russland ved gjentatte anledninger har utsatt Norge for asymmetriske hendelser egnet til å svekke både norsk beredskap og samfunnssystem.

Mest kjent er den stadig pågående russiske jammingen av GPS-signalene i Finnmark, som utsetter luftfart og redningstjeneste for fare - og ikke minst asylkrisen i 2014, da flere tusen asylsøkere plutselig fant veien inn fra Russland over Storskog.

Russisk organisering

Under en debatt i regi av Øvelse Nord bidro den syriske flyktningen Valin med sine erfaringer fra den gangen han kom til Norge som en del av denne store flyktningestrømmen. Høsten 2015 studerte Valin i St. Petersburg. Tidligere hadde det for ham virket utenkelig å komme seg til Europa.

Så, i august 2015, skjedde det en endring.

- Jeg kom i kontakt med noen menneskesmuglere, som mente å vite at det var mulig hvis man betalte masse penger til smuglerne. Jeg hørte at enkelte syriske flyktninger betalte opp mot 10.000 kroner for å komme inn i Europa fra Russland, sa han under debatten.

Valin fikk forståelsen av at det åpnet seg en mulighet ved å fly til Moskva, og deretter til Murmansk. Han bestemte seg for å ta sjansen. Fordi han snakket litt russisk, slapp han å betale så mye som andre måtte betale til menneskesmuglerne.

- Da vi landet i Murmansk, sto det mange drosjer og lastebiler klare til å kjøre oss til den norske grensen, sa Valin.

- Ble du ikke utsatt for dokumentkontroll fra russisk side? spurte debattleder Anki Gerhardsen.

- Vi hadde alle gyldige pass og visum. Kontrollen foregikk ved at en russisk grensevakt spurte sjåføren gjennom bilvinduet om alle passasjerene i bilen hadde gyldige dokumenter. Det svarte sjåføren bekreftende på, og de fikk passeren uten at noen grensekontrollører sjekket dokumentene til passasjerene, svarte Valin.

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, deltok også på debatten. På spørsmål om hvordan dokumentkontrollen vanligvis foretas av russiske myndigheter på grensa, fortalte hun at vanlig praksis er tre ulike kontroller med grundig kontroll av reisedokumentene når man nærmer seg grensa.

Høsten 2015 hadde den russiske sikkerhetstjenesten FSB så godt som fjernet dokumentkontrollen.

- Vi kunne også betale ekstra penger for å slippe å vente over natta på russisk

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Det pågår en rettsutvikling knyttet til straffereaksjoner for egen bruk og besittelse av narkotika. Riksadvokatembetet og Politidirektoratet samarbeider om å endre praksis i politiet og påtalemyndigheten.
Politiforum 19.08.2022
«We own this city» er en drøy - og sann - historie om politikorrupsjon i Baltimore.
Politiforum 18.08.2022
PF-leder Unn-Alma Skatvold roper varsku om at politiets grunnbemanning er for lav til å stå i kriser over tid. - Vi bruker mer og mer overtid, men det som er nytt nå er at folk ikke orker å ta mer overtid, sier hun.
Politiforum 17.08.2022
Politiets IKT-tjenester (PIT) blir til Politiets IT-enhet (PIT). - Markerer endringer og ny retning, sier IT-direktøren.
Politiforum 15.08.2022
Fra i dag bytter Politiets IKT-tjenester (PIT) navn til Politiets IT-enhet.
Politiforum 15.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt