AddToAny

TOK STORE GREP DA KALVENE KREPERTE

TOK STORE GREP DA KALVENE KREPERTE
Nybygd fjøs i 2015, produksjonsøkning fra 70 tonn i båsfjøset til 350 tonn i dag. Ola Grøv opplevde å miste mestringsfølelsen. Hver tredje kalv døde eller måtte avlives.
• Ola Grøv • 350 000 liter i kvote • 350 dekar dyrket Aktuell for å la kalven gå med mor helt fram til avvenning.

Buskap møter en smilende bonde en flott sommerdag i juli. Naturen er på det vakreste. Når adressa er Tyinvegen, så er det mye vær. Vegen til Lærdal er kortere enn vegen til Fagernes. Her, i et område med etter hvert få mjølkeprodusenter, er det å drifte et slikt foretak med 250 storfe og tilhørende grovfôrproduksjon en jobb som ikke passer alle. Etter utbygginga var Ola svært fornøyd. Overgangen fra bås til lausdrift med robot gikk bra og Ola la merke til hvordan dyra fikk utøve en mer naturlig adferd. Mekanisering med melkerobot, skraperobot og moderne fôringsanlegg gjorde arbeidet lettere fysisk og gleden over kamaovervåking av kalvingsbinge og det å styre roboten via mobiltelefonen ga frihet. Ola benyttet muligheten til å endre stelletidene i fjøset til å passe bonden. Likevel var han nøye med at det gikk ca. 12 timer mellom fjøsstellene.

Savnet en som kunne si klart i fra
Første årene etter utbygging gikk fint, 180 tonn, 230 tonn, fjøset fungerte godt. Men i 2019, da kvota økte til
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Polens melkeproduksjon er inne i en positiv utvikling, og utgjør et voksende marked for NRF-genetikk. Les mer fra Buskap 7/21 HER
BUSKAP 27.10.2021
Geno avlsplan hjelper deg å finne de gode kombinasjonene og øke avlsframgangen i egen besetning.
BUSKAP 21.10.2021
Fokus på fôreffektivitet og kraftfôrregimet over mange år har betalt seg. Det startet med at det ble satt inn kraftfôrvogn i båsfjøset, og nå er regimet videreutviklet med mjølkerobot.
BUSKAP 21.10.2021
Metan og CO2 er så ulike når det gjelder påvirkning på klodens oppvarming at det er meningsløst å omregne metan til CO2-ekvivalenter.
BUSKAP 21.10.2021
Det er god grunn til å stoppe opp og reflektere over historien bak at vi har verdens beste melk, og hvordan vi kan bli flinkere til å slå oss på brystet og kommunisere dette budskapet. Les lederen i Buskap 7/2021 HER
BUSKAP 18.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt