AddToAny

Tine-lederen snakker ut om håndteringen av eksportstøtten

Tine-lederen snakker ut om håndteringen av eksportstøtten
En del melkebønder mener de har fått for dårlig informasjon om hvilke konsekvenser fjerningen av eksportstøtten ville få for dem. Her forteller styreleder Marit Haugen om hvordan hun og styret har tenkt.
Dagens styreleder Marit Haugen hadde akkurat blitt valgt inn i styret i Tine da Globaliseringsmeldinga ble lagt fram i mai 2015.

Der foreslo regjeringa å ensidig fjerne eksportstøtten innen 2019.

- Hvordan reagerte du og resten av Tine-styret?

- Det var ingen stor nyhet. Diskusjonen rundt eksportsubsidiene startet på 80-tallet, når verden fløt over av melk og honning, og mange ikke fikk dekket produksjonskostnaden sin. Så en stor nyhet var dette ikke. Men det var da Stortinget forholdt seg til det, ved å gjøre et vedtak, sier Haugen nå.

- Dere så det bare som et tidsspørsmål før eksportstøtten ble fjernet?

- Ja, absolutt.

- Optimistiske analyser

I desember samme år ble medlemslandene i WTO enige om å fase ut eksportstøtten.

- Hvordan så du for deg at dere skulle løse problemene dette skapte?

- Man stilte seg to spørsmål: Er det fortsatt mulig å eksportere Jarlsberg med norsk melk på et eller annet vis, og hvordan skulle det i så fall vært gjort. Er det en lur vei å gå? Når vi ikke kom fram til det, var den andre analysen hvordan vi skulle ta vare på Jarlsberg-merket ute. Vi hadde allerede investert i et meieri i USA, infrastruktur knyttet til salg av Jarlsberg, og vi hadde en leieavtale med Dairygold for produksjon av Jarlsberg. Så norske melkeprodusenter hadde store verdier i Jarlsberg-merket internasjonalt. Man vurderte ulike løsninger, og datt ned på å investere i et anlegg i tilknytning til Dairygolds anlegg i Irland, sier styrelederen.

- Hva trodde dere ville skje her hjemme?

- Vi hadde ganske optimistiske analyser om en positiv utvikling i folketallet, og en positiv utvikling i kjøpekrafta. Vi skulle bli flere og kjøpe mer. Tallene viste at det fortsatt var et potensial i yoghurt, blant annet, for vi spiste lite yoghurt i Norge i europeisk målestokk. Det var en tro på at man skulle klare å hente inn, over tid

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

I Tines innspill til jordbruksforhandlingene ber de om 40 øre i økt målpris og 137-167 øre i økt utbetaling per liter til melkebonden.
Bondebladet 21.03.2024
For en knapp måneds tid siden sprakk nyheten om at valgkomiteen ville kaste Petter Harald Kimo som leder, og foreslo at han skulle erstattes av Camilla Strøm Johansen fra Nærøysund.
Bondebladet 21.03.2024
Eryk Oskar Swiergon (28) fra Lier er ansatt som ny generalsekretær i Norges Bygdeungdomslag (NBU). Swiergon overtar rollen etter Andrine Snopestad fra og med mai i år.
Bondebladet 21.03.2024
Å flytte markedsreguleringen til Norsk melkeråvare vil være å påføre bonden flere kostnader, mener Tine-direktør Gunnar Dalen.
Bondebladet 21.03.2024
Gråkjær i Danmark har vunnet oppdraget med å bygge et 33 000 m2 stort anlegg til svineproduksjon, med kapasitet til drøyt 50 000 slaktegriser årlig.
Bondebladet 21.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt