AddToAny

Tine: Ingen skjerming og én pris

Tineleder Marit Haugen vil ikke ha diskusjoner om hvem man skal skjerme i nedskaleringen av melkeproduksjonen. Hennes svar er ingen. Marit Haugen Marit Haugen

Det enkle er ofte det beste, er slagordet til Rema 1000.

Det kunne også vært Tineleder Marit Haugens i spørsmålet om hvordan nedskalere melkeproduksjonen i Norge med 100 millioner liter.

- Vi må en ordning som er enkel, som løser det vi skal løse, og ikke så mye annet, sier Haugen.

Dyrt og mest lønnsomt

Men 100 millioner liter må fases ut, er hun klar på.

- Den dårligste løsningen er å ikke gjøre noen ting. Det nest dårligste er å velge løsninger som bare tar bort litt kvote eller bruker lang tid. Dette er viktigere enn hvilke løsninger man velger, sier hun.

Hun ønsker ikke gi en fasit på hvordan fordelingen mellom utkjøp av kvote og bruk av forholdstall bør ende. Heller ikke på hvor høy andel man må selge til staten, ved en utkjøpsordning.

- Det handler om finansiering. Hvis alt skal kjøpes på kort tid og gjennom omsetningsavgift, blir det fryktelig dyrt. Da vil vi få likviditetsproblemer i norsk landbruk. Jeg er ikke sikker på at bonden klarer kostnaden. Samtidig viser regnestykket at raskt utkjøp er det mest lønnsomme. Så her må vi balansere hva bonden klarer og hva som er lønnsomt, sier Haugen.

Men økningen fra dagens 20 prosent salg til staten må være betydelig, mener styrelederen.

- Om man kan gå opp til 100 prosent handler om hva bonden klarer, og om staten blir med på la

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Årets norske næringsdelegasjon under Berlin Grüne Woche ser på hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen.
Bondebladet 17.01.2020
EU-parlamentet ønsker en politikk med langt mer bindende mål for biomangfold i EU.
Bondebladet 17.01.2020
Selskapet N2 Applied henter nå inn 74,4 millioner fra blant andre Norgesgruppen, til oppstart av et prosjekt for mer bærekraftig matproduksjon.
Bondebladet 17.01.2020
Grønn Gjødsel bruker fiskeslam fra smoltproduksjon som et av råstoffene i naturgjødsel. Ved å gjøre et miljøproblem til en viktig ressurs bidrar Rakkestadbedriften til et mer bærekraftig jordbruk.
Bondebladet 16.01.2020
Ni nye medlemmer er kvalifisert for medlemskap i De Historiske Hotel & Spisesteder.
Bondebladet 16.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt