AddToAny

Tillitsreform - hva må til?

Offentlig sektor er ikke ineffektiv, lite innovativ og altfor dyr. Vi trenger et prinsipielt oppgjør med kommersialiseringen og de prinsippene offentlige tjenester nå styres etter.
Tri Nguyen Dinh

Spesialrådgiver i Kommunekonsult

Hva vil vi med offentlig sektor? Stjerneøkonomen Mazzucato vil styrke offentlig sektors rolle og vil at det tas et oppgjør med holdningen om at offentlig sektor ikke er i stand til å tenke nytt. I årevis har vi fått høre at offentlig sektor er både ineffektiv, lite innovativ og altfor dyr. Denne påstanden er feil! Tvert imot har forskning vist at offentlig sektor er effektiv, og at det ikke er noen økonomisk gevinst for samfunnet å drive offentlige tjenester på den kommersialiserte og privatiserte måten som vi har drevet med i Norge de siste 20-30 årene.

Derfor er det løfterikt at den nye regjeringen vil sette i gang både en tillitsreform og ta et oppgjør med kommersialiseringen i offentlig sektor, som det står i Hurdalsplattformen og som også er adressert i avtalen om statsbudsjettet for 2022. Men det er ikke nok. Det kreves i tillegg et prinsipielt oppgjør med kommersialiseringen og de prinsippene offentlige tjenester nå styres etter.

Årsaken er at kommersialiseringen som har ført offentlig sektor dit den er i da

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

På mandag sender den rødgrønne regjeringen ut et lovforslag som skal sikre retten til heltid.
Fagbladet 16.01.2022
For å sikre gode tjenester, er vi avhengig av at alle profesjonene bruker sin kompetanse til det beste for dem som trenger oss, skriver grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin.
Fagbladet 15.01.2022
Regjeringen og partene i arbeidslivet skal jobbe sammen for å få felles regler for offentlige anskaffelser.
Fagbladet 14.01.2022
Fagforeningsmann og tidligere informasjonssjef i Statoil slo alarm, men ingen partier satte ned foten. Nå advarer han om at strømprisene vil gi lavere lønninger og at flere offentlige arbeidsplasser kan ryke.
Fagbladet 14.01.2022
Klokka 11.00 i går buldret 1314 kubikkmeter vann i sekundet gjennom NVEs målestasjon ved Hegra bru i Stjørdal. Det er bare starten. - Vi holder pusten, sa brannsjefen.
Fagbladet 13.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt