AddToAny

Tester ut energibrønner i kvikkleire

Utfordrende grunnforhold med kvikkleire gjør at tradisjonelle energibrønner ikke kan etableres på grunn av områdestabilitet og setningspotensial. Fagekspertise ser nå nærmere på hvordan dette kan løses.
Av Odd Borgestrand

Når en ny studentby i Trondheim nå skal etableres, ønsker likevel Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim å hente ut varme fra grunnfjellet i et kvikkleireområde i Nardovegen. Dette som et ledd i arbeidet med å lage fremtidsrettede og bærekraftige energiløsninger for studentbyen.

Viktig initiativ

Testboring og undersøkelse av ulike isolasjonsmetoder for å hindre oppvarming av leire og løsmasser i bakken kan få stor betydning for adgangen til å bruke slike miljøvennlige løsninger også andre steder både i Trondheim og i resten av landet. - Uten aktører som Sit, som tar denne type utfordring med den kostnad og risiko det har, får vi ikke fram nye fremtidsrettede energiløsninger. Det er derfor all grunn til å gi Sit honnør for dette initiativet. Den nye studentbyen i Trondheim skal etableres i Nardovegen 12-14. Energibrønnene etableres i fjell, men her er det mye sand og leire over fjellet, sier Åge Dyb Hagerup, geotekniker i Multiconsult.

Vellykket testboring

- Det må derfor bores foringsrør for energibrønnene gjennom disse massene, og med eksisterende teknologi for energibrønner, avkjøles og varmes disse løsmassene opp, noe som kan føre til endring i grunnen. Dette kan være kritisk i områder med kvikkleire, der en temperaturendring i verste fall kan føre til at leira blir ustabil. Samtidig ligger mange sentrale tomter i Trondheim på kvikkleire, og det er absolutt et behov for å undersøke muligheten for etablering av energibrønner også på disse stedene, sier Åge Dyb Hagerup. Det er gjennomført testboring av en brønn, og ulike isolasjonsmetoder er gjennomført. Målet var å prøve ut forskjellige isolasjonsteknikker som skal redusere temperaturendringen i leira. - Flere av løsningene som kan benyttes er ikke utført tidligere, og det har vært mange di

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

KRONIKK: Ikke siden energikrisen på 70-tallet har enøk eller energieffektivisering i bygg hatt større aktualitet. Med strømpriser uten sidestykke i norsk sammenheng er alle tiltak som monner av betydning.
VVS Aktuelt 12.08.2022
VÅTROMSDAGENE 2022: - I år fyller Fagrådet for Våtrom (FFV) 30 år. Nå gleder vi oss til Våtromsdagene 2022 som arrangeres i Sandvika den 8.-9. september.
VVS Aktuelt 12.08.2022
Hver sjette småbedrifte frykter konkurs dersom regjeringen ikke tar grep for å lette byrden med høye strømpriser i vinter. Det går frem av en fersk undersøkelse blant SMB Norges medlemmer.
VVS Aktuelt 12.08.2022
AKTUELLE PROSJEKTER Sarpsborg kommune inviterer til konkurranse om entreprise på rehabilitering av gassanlegg ved Alvim Renseanlegg.
VVS Aktuelt 11.08.2022
Caverion-konsernets omsetning økte i 2. kvartal med 5,9 prosent fra samme kvartal i fjor til 577 mill. euro (5,7 mrd. kr).
VVS Aktuelt 11.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt