AddToAny

Teater som spiller en rolle

Handikapforbundet på Vestlandet spiller teater for å bygge selvtillit, motvirke diskriminering og endre holdninger. Og for å hindre at unge funksjonshemmede dropper ut av videregående skole.
Tweet

De kaller det en generalprøve på virkeligheten - en øvelse som skal sette den enkelte bedre i stand til å takle og overvinne erfaringer med diskriminering, undertrykkelse og utenforskap.

Og dessuten, gi andre en mulighet til å oppleve og erkjenne undertrykkelsen som de selv - bevisst eller ubevisst - påfører funksjonshemmede.

Norges Handikapforbund og Norges Handikapforbunds Ungdom i region Sørvest samarbeider med Institutt for lærerutdanning ved Høgskulen på Vestlandet om å bruke teater i interessepolitisk arbeid.

Men vi snakker ikke om teater slik vi kjenner det fra store scener med orkestergrav, sceneteppe, røde plysjseter og lysekroner i taket. Metoden «forumteater», som Handikapforbundet tar i bruk, ble utviklet av den brasilianske dramapedagogen, forfatteren og politikeren Augusto Boal for å gi undertrykte fattigfolk i juntastyrte Brasil verktøy for å rette ryggen og løfte sin egen verdighet.

Derfor kalles det også «De undertryktes teater».

Fra tilskuer til tilskuespiller

Så hvordan foregår det? I forumteater forsvinner skillet mellom scene og sal, mellom skuespillere og publikum. Tanken er å

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

- CRPD må inn i menneskerettsloven. Jeg oppfordrer regjeringen til å lande riktig, sier stortingspolitiker Kamzy Gunaratnam fra Arbeiderpartiet. Med helhjertet støtte fra NHF og NFU.
Handikapnytt 18.08.2022
De er enige om målet: At BPA skal være et frigjøringsverktøy for alle. Men konsekvensen av det som står om helse i NOU-en og dissensen, er det fremdeles full strid om.
Handikapnytt 17.08.2022
Nå kan de som sørger for en barrierefri fritid, få et nytt inkluderingsmerke. - I Norge skal alle få lov til å være med, sier statssekretær Gry Haugsbakken.
Handikapnytt 17.08.2022
Ytringsfrihetskommisjonen vil at CRPD innlemmes i norsk lov, at lovverket om universell utforming bør følges tettere, og at toleranse bør inn i Grunnloven.
Handikapnytt 16.08.2022
Mange foreldre til barn med funksjonsnedsettelse lurer på hvilke rettigheter barna har i grunnskolen. FFO har laget videoer som kan hjelpe.
Handikapnytt 16.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt