Norsk Landbruk
26.11.2020
Svineprodusent Knut Ødegaard fikk 4. september beskjed om at det var funnet salmonella i en prøve Mattilsynet hadde tatt på gården.
- Vi har to flokker med gris - litt over 1 000 griser som går i fjellet, og noen hundre som er hjemme på gården. Da det ble oppdaget salmonella, ble alle grisene båndlagte. Dermed kunne vi ikke slakte dem, og de grisene som var i fjellet, kunne ikke komme hjem, forteller Knut Ødegaard.
Gå til medietHan produserer gris sammen med kona Ragnhild Mobæk på Øygarden i Valdres. De driver også foredlingsbedriften Stølsvidda AS, som selger svinekjøtt under merkenavnet Fjellgris. Det ble tatt prøver av alle grisene i to omganger, uten å finne spor av salmonella. Etter hvert konkluderte Mattilsynet med at salmonellafunnet var fuglerelatert. Men først 22. oktober fikk svineprodusentene svar på de siste prøvene, og beskjed om at båndlegginga var opphevet. På dette tidspunktet var det oppdaget seks døde griser i fjellet.
- Siden jeg var syk, og ikke fikk tak i avløser, klarte jeg ikke å henge med på