AddToAny

Syv grunner til at Norge bør støtte forhandlinger og ikke sende flere soldater til Mali

Konflikten i Mali løses ikke ved at Norge og andre vestlige land sender stadig flere soldater dit. Hvis det skjer kan Mali bli et nytt Afghanistan. Norge bør heller bruker ressurser på å støtte de som arbeider for forhandlinger og fred.
Frankrikes president Macron har tatt initiativ til en ny europeisk styrke («Takuba») i Mali, og han har bedt Norge om å bidra med soldater. Målsettingen er å bekjempe «jihadister» som siden 2012 har tatt kontroll over halvparten av landet.

Utenlandsk støtte til en svak hær i Mali har vært nødvendig. Men krisen har stadig blitt verre, selv med et stort utenlandsk militært nærvær. I FN-styrken på 13 tusen soldater er 60 av de norske. Det er også noen tusen franske og afrikanske soldater som opererer i Mali og nabolandene.

En ny strategi er nødvendig for å hindre at Mali blir et nytt Vietnam, Afghanistan eller Irak. Historien har få eksempler på at utenlandske intervensjoner kan slå ned folkelige opprør.

Men på lederplass 17. januar mener Aftenposten at Norge bør gi et positivt svar til forespørselen fra Macron. Det er minst syv grunner til at dette er en dårlig idé:

1. For å løse krisen i Mali må man forstå årsakene til opprøret, og hvorfor de ulike væpnede gruppene har klart å vokse så raskt de siste årene. De aller fleste «jihadister» kjemper mot en korrupt stat, og ikke for sharia.

Opprøret handler om hvem som skal ha kontroll over arealer, ved siden av at folk er lei korrupsjon og vanstyre. Det har vært en stadig økende

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt