AddToAny

Svarer ikke helse- og sosialutdanningene på samfunnets behov?

Når helse- og sosialutdanningene samfunnsrelevans diskuteres, kan det skyldes at det er vanskelig å utforme virkemidler som griper inn i utdanningsinstitusjonenes og profesjonenes etablerte forståelsesmåter og praksisformer.
Det er en utbredt oppfatning at helse- og sosialutdanningene ikke svarer godt nok på samfunnets behov og framtidens kompetansebehov. Denne forståelsen er sentral i Stortingsmelding 13 «Utdanning for velferd» fra våren 2012, og i den etterfølgende Rethos-prosessen for å utvikle Nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene.

Utdanningsinstitusjonene har også ambisjoner om å være samfunns- eller praksisrelevante. OsloMet sier på sine nettsider at det skal være et universitet som er «tett på samfunns- og arbeidslivets behov». OsloMet er ikke alene om slike strategi- eller visjonsformuleringer.

Det er altså enighet om at utdanningene bør svare på samfunnets kompetansebehov. Når temaet fortsatt diskuteres, kan det henge sammen med at vi ikke har gode nok svar på hvordan utdanningene kan bli mer praksisrelevante eller hvilke virkemidler som kan tas i bruk. Dette har vært en bakgrunn for forskningsprosjektet «INLOG» ved OsloMet. Her presenterer vi noen svar som har kommet fram i våre analyser.

Det er ikke nok at praksisopplæringen har god kvalitet, det som læres i praksis må også integreres med det som læres i undervisningen.

Et svar er at praksisdelen av utdanningen kan representere en bro mellom utdanning og arbeidsliv. Ja, hvis det er stor grad av

Les mer

Flere saker fra Khrono

Prosjektleder Trine Holmvåg ved Nord universitet forteller til Khrono at hun håper flere vil sette i gang med lignende prosjekter.
Khrono 14.07.2020
Både studenter og opptakskontorer landet rundt sliter med forsinka sensur i kjølvannet av koronasitusjonen.
Khrono 14.07.2020
Professor Nils Chr. Stenseth med flere er kritisk til at universitetene stoppet forskningsprosjekter da koronaviruset «stengte» Norge.
Khrono 14.07.2020
Studentenes velferdsleverandør, studentsamskipnadene, er god butikk, viser årsregnskapene.
Khrono 14.07.2020
Å henge ut den tyske studenten er både pinleg og ei lite konstruktiv affære, skriv UiB-student, Sigbjørn Løland Torpe.
Khrono 14.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt