AddToAny

Superhelten VitÃ3ria (14) avler opp mygg - for å utrydde denguefeber

Denguefeber er den virussykdommen i verden som sprer seg raskest. Rundt 390 millioner mennesker blir smittet hvert år. Titusener dør. I en av Rio de Janeiros favelaer jobber VitÃ3ria Laís de Souza Gomes for å bekjempe sykdommen.
VitÃ3ria Laís de Souza Gomes, en sjenert 14-åring med langt hår, dytter til side et knippe ledninger som henger ned fra en lyktestolpe, og går et trappetrinn opp til en platting hvorfra det er utsikt over nabolaget, Complexo da Maré, et «viltvoksende» boområde bestående et titalls favelaer i Rio de Janeiro.

VitÃ3ria ruller to små, svarte kapsler mellom pekefingeren og tommelen, går inn i entreen til et hus: der inne er det trangt, fuktig og varmt, det kommer bare såvidt luft inn gjennom et hull i taket. VitÃ3ria smetter forbi moren sin på vei inn til kjøkkenet, og fra en skuff tar hun en rengjort smørboks - smittebæreryngleplassen hennes.

VitÃ3ria driver med oppdrett av mygg, av arten Aedes aegypti. På den ene siden er det en gøyal ting å gjøre. Men VitÃ3ria er også del av en bevegelse som det brasilianske helsedepartementet, Verdens helseorganisasjon og en pensjonert tysk tannlege har gått sammen om for å løse en av verdens største helseutfordringer, både her hvor VitÃ3ria bor - men også i andre, vanskelig tilgjengelige nabolag i utviklingsland.

Vanligvis utgjør ikke Aedes aegypti løsningen, men er selve problemet. For myggen overfører virustypene dengue, chikungunya og zika.

En annerledes mygg

Denguefeber er den virussykdommen i verden som sprer seg raskest. Rundt 390 millioner mennesker blir smittet hvert år. Titusener dør. Bare i Brasil får 1,5 millioner mennesker denguefeber på et dårlig år. Mange myggbårne sykdommer er blitt mindre omfattende ved hjelp av vaksinering, slik som gulfeber. Men denguefeber blir bare mer og mer vanlig. I perioden 1960 til 2010 har antallet tilfeller av denguefeber økt tretti ganger på verdensbasis. Likevel avler altså VitÃ3ria flere Aedes, hjemme hos seg selv.

Og uansett hvor kontraintuitivt det måtte lyde, så er det faktisk løsningen.

Myggen til VitÃ3ria er annerledes, akkurat som Complexo da Maré er det. Med hver eneste smørboks redder VitÃ3ria liv. For myggen hun avler frem, er vaksinert. Og de har noe til felles med VitÃ3ria som skiller dem fra mange av innbyggerne i Rio, politiet og folk fra helseministeriet inkludert: de kan bevege seg fritt rundt i Complexo da Maré.

VitÃ3ria fyller smørboksen med vann, og slipper to svarte kapsler nedi. Moren hennes hjelper henne med å stikke hull i lokket med en skrutrekker. Forsiktig bærer hun den forseglede boksen til inngangen og plasserer den i treverket over døra.

Kapslene inneholder mygg-egg og næringsstoffer. Snart vil Aedes aegypti-larver klekkes fra eggene, vokse og bli til puppe. Så vil hundrevis av mygg fly ut gjennom hullene i lokket. VitÃ3ria tar et bilde. Beviset sender hun til sin kontakt i kampen mot denguefeber, som sender det videre til Nobertschi, slik VitÃ3ria uttaler det - altså til Norbert, tyskeren.

Et dødsfall som festet seg

I september 2005 besøkte Norbert Lehmann, da 58 år, en tannklinikk i Rio. Der donerte han røntgenutstyr og behandlet pasienter gratis. Under en konsultasjon fortalte en pasient ham at barnet hennes var sykt. Lehmann ba henne komme med barnet.

- Neste morgen var det hyl og skrik utenfor klinikken, forteller Lehman.

- Barnet hadde dødd om natte

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Taxisjåfør Vincent Kasali tror Kenyas nyvalgte president vil gjøre livet hans bedre. Butikkeier Alice Wahito mener William Ruto vil gjøre en bedre jobb enn sine forgjengere.
Bistandsaktuelt 18.08.2022
Etiopias regjering sier at den ønsker en formell våpenhvileavtale med opprørerne i Tigray slik at offentlige tjenester kan gjenopprettes i regionen.
Bistandsaktuelt 18.08.2022
Israelske soldater har gjennomsøkt og forseglet kontorene til flere palestinske menneskerettsorganisasjoner i Ramallah på den Israel-okkuperte Vestbredden.
Bistandsaktuelt 18.08.2022
USA brukte 20 år og nærmere 1500 milliarder kroner på å utvikle Afghanistan. Men da USA for ett år siden forlot Afghanistan etterlot de seg et et lutfattig land som siden har vært styrt av Taliban. Hvordan kunne det gå så galt?
Bistandsaktuelt 17.08.2022
Juntaen henretter politiske fanger og terroriserer sivilbefolkningen for å knuse motstandsviljen, men oppnår det motsatte, skriver professor Kristian Stokke.
Bistandsaktuelt 17.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt