AddToAny

Studerer sykepleie uten å bo på campus

De vil bo hjemme i bygda. Tirsdag ble de likevel sykepleierstudenter på det nye fleksible studietilbudet.
- Det er vinn vinn, sier Wenche Halbjørhus med en sikker mine.

- Nå får jeg utfordret meg selv, og jeg får gitt noe tilbake til kommunen jeg bor i.

Venninnen Synnøve Thorset er enig.

- Å opprette slike tilbud er virkelig den rette veien å gå, sier hun.

De to har kjent hverandre siden barneskolen. Nå har de tatt turen fra hjemkommunen Hemsedal til Søstrene Storaas hotell et par mil vest for Kongsberg.

Her er foajeen full av ferske sykepleierstudenter. Det er studiestart for det desentraliserte «Fleksibel sykepleierutdanning», et nytt tilbud for en rekke kommuner i Telemark og tidligere Buskerud.

Mest digitalt

Studiet er et 4-årig løp med nesten bare nettundervisning, men noen fysiske samlinger og mye arbeid i læringsgrupper.

Halbjørhus og Thorset er blant de eldste med sine 51 år.

- Det var nå eller aldri, en gyllen mulighet! sier Synnøve Thorset.

- Jeg hadde ikke kunnet studere om det ikke fantes et desentralisert opplegg som dette, sier hun.

Det er jo aldri for sent å lære noe nytt, er de to enige om. Og med sykepleierutdanningen ser de at nye jobbmuligheter på hjemstedet kan åpenbare seg.

- Det er høyere krav til formell utdanning enn før. Dessuten er jeg veldig stolt av helsevesenet i kommunen min og ønsker på denne måten å bidra med høyere kompetanse, sier Halbjørhus.

Høyt snitt for å komme inn

Oppstartssamlingen varer i tre dager, fra 16. til 18. august, i uka som har vært studiestart for de fleste studenter og skoleelever over det ganske land.

- Jeg er skikkelig stolt og takknemlig for det opplegget de har fått til, sier Halbjørhus.

Det har vært presentasjon av studieplanen for de vel 50 ferske studentene. De fleste er ganske unge kvinner. Bare én er mann. Studiet var det med høyest snitt av sykepleierutdanningene dette året.

- Det sier kanskje noe om behovet, konstaterer Thorset.

Perfekt løsning

Halbjørhus jobber i ambulansetjenesten på Gol. Av utdanning har hun to årsstudium bak seg, et i rehabilitering og et i demensomsorg og alderspsykiatri.

Thorset har jobbet på sykehjem og i hjemmetjenesten i omtrent 30 år

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023
Skjalg Fjellheim (55) er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Helse Nord. Han har siden 2015 vært politisk redaktør i Nordlys.
Sykepleien 28.09.2023
Lovverket i dag tek ikkje godt nok hand om dei pårørande sine behov. Kva vert forventa av dei i framtida når det tilretteleggast for meir heimetid og heimedød?
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt