AddToAny

Studerer sykepleie uten å bo på campus

De vil bo hjemme i bygda. Tirsdag ble de likevel sykepleierstudenter på det nye fleksible studietilbudet.
- Det er vinn vinn, sier Wenche Halbjørhus med en sikker mine.

- Nå får jeg utfordret meg selv, og jeg får gitt noe tilbake til kommunen jeg bor i.

Venninnen Synnøve Thorset er enig.

- Å opprette slike tilbud er virkelig den rette veien å gå, sier hun.

De to har kjent hverandre siden barneskolen. Nå har de tatt turen fra hjemkommunen Hemsedal til Søstrene Storaas hotell et par mil vest for Kongsberg.

Her er foajeen full av ferske sykepleierstudenter. Det er studiestart for det desentraliserte «Fleksibel sykepleierutdanning», et nytt tilbud for en rekke kommuner i Telemark og tidligere Buskerud.

Mest digitalt

Studiet er et 4-årig løp med nesten bare nettundervisning, men noen fysiske samlinger og mye arbeid i læringsgrupper.

Halbjørhus og Thorset er blant de eldste med sine 51 år.

- Det var nå eller aldri, en gyllen mulighet! sier Synnøve Thorset.

- Jeg hadde ikke kunnet studere om det ikke fantes et desentralisert opplegg som dette, sier hun.

Det er jo aldri for sent å lære noe nytt, er de to enige om. Og med sykepleierutdanningen ser de at nye jobbmuligheter på hjemstedet kan åpenbare seg.

- Det er høyere krav til formell utdanning enn før. Dessuten er jeg veldig stolt av helsevesenet i kommunen min og ønsker på denne måten å bidra med høyere kompetanse, sier Halbjørhus.

Høyt snitt for å komme inn

Oppstartssamlingen varer i tre dager, fra 16. til 18. august, i uka som har vært studiestart for de fleste studenter og skoleelever over det ganske land.

- Jeg er skikkelig stolt og takknemlig for det opplegget de har fått til, sier Halbjørhus.

Det har vært presentasjon av studieplanen for de vel 50 ferske studentene. De fleste er ganske unge kvinner. Bare én er mann. Studiet var det med høyest snitt av sykepleierutdanningene dette året.

- Det sier kanskje noe om behovet, konstaterer Thorset.

Perfekt løsning

Halbjørhus jobber i ambulansetjenesten på Gol. Av utdanning har hun to årsstudium bak seg, et i rehabilitering og et i demensomsorg og alderspsykiatri.

Thorset har jobbet på sykehjem og i hjemmetjenesten i omtrent 30 år

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Pasienter som får fjernet strupen, puster gjennom et hull på halsen. Nytt opplæringsmateriale skal motivere disse pasientene og gi mestring.
Sykepleien 02.10.2022
- Livet med Henning har vært preget av mye ventesorg, skriver Linn Sophie Rian. Hun var to år da storebroren fikk diagnosen NCL-Spielmeyer Vogt. Foreldrene fikk beskjed om at han neppe ble mer enn 20 år.
Sykepleien 01.10.2022
For de av oss som jobber med teknologi, gründere og kvinner: Vi må snakke mer om kvinnehelseteknologi. Kvinnehelse er samfunnshelse og bør være et prioritert mål i en ny, nasjonal strategi for e-helse.
Sykepleien 01.10.2022
Ved denne lille klinikken i Oslo kan brukerne kalle seg hva de vil, bare de husker kallenavnet sitt selv. Her kommer mennesker som ikke vil, eller kan få, tjenester gjennom den vanlige helsetjenesten.
Sykepleien 01.10.2022
Behovet for pleie- og omsorgstjenester i hjemmetjenesten i fremtiden knyttes ofte til eldrebølgen. En ny rapport viser at det er pasienter under 50 år som øker mest.
Sykepleien 30.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt