AddToAny

Studentene kan få mer fysisk undervisning på universitetene og høyskolene

Flertallet av studentene kan trolig vende tilbake til universitetene og høyskolene og få mer fysisk undervisning. Det anbefaler statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen at lærestedene legger til rette for.
- Dette går riktig vei, synes UiO-rektor.

Det var kunnskapsminister Tonje Brenna som på kveldens pressekonferanse slapp nyheten om at regjeringen nå anbefaler alle universitetene, høyskolene og fagskolene om å legge til rette for mer fysisk undervisning. De vil gjelde fra natt til lørdag.

Den siste måneden har det bare vært åpnet for fysisk undervisning i laboratorium og i ferdighetssentre. All annen undervisning har vært digital som en del av regjeringens tiltak mot koronaviruset.

Mer fysisk undervisning og mer testing av studenter

Ifølge regjeringens pressemelding vil disse reglene nå gjelde på alle de høyere lærestedene:

Fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift

Høyskoler, universiteter og fagskoler anbefales å tilrettelegge for mer fysisk undervisning.

Forbehold om at generelle smittevernråd følges: lufting, avstand og være hjemme ved symptomer.

Forutsatt at det er tilstrekkelig tilgang til tester, anbefales det å legge til rette for jevnlig testing av studenter. Tester bør utdeles til studenter og det bør være enkel tilgang til tester på campus.

Mindre grupper/oppgaveløsning/seminarer i klasserom bør begrenses til maks 30 personer med 1 meters avstand. Avstandsanbefalingen kan fravikes der det er nødvendig for gjennomføringen av undervisningen.

For undervisning i større auditorium gjelder antallsbegrensningen for offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser, og kravene i smittevernfaglig forsvarlig drift.

- Går riktig vei

Tidligere i uka oppfordret UiO-rektor Svein Stølen i Uniforum regjeringen om å innføre lettelser i koronatiltakene for studentene.

KOM TIL CAMPUS! UiO-rektor Svein Stølen oppfordrer alle studentene til å komme til campus. (Foto: Ola Gamst Sæther)

I dag er Svein Stølen fornøyd med at regjeringen lemper på noen av reglene.

- Dette går riktig vei. Men vi hadde håpet på å få unntak fra meteren, slik som i høst. Nå må vi vurdere dette nøye, sier han i en kommentar til Uniforum. Likevel tror han de kan få til en god del.

- Vi skal utnytte mulighetsrommet maksimalt. Vi sier det samme som før til våre studenter: Kom tilbake til campus! oppfordrer Svein Stølen.

- Mange av dagens studenter har ikke hatt ett semester uten strenge smitteverntiltak, og med mye digital undervisning hjemme på hybelen. Derfor er det viktig at vi ikke har strenge tiltak lenger enn nødvendig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Regjeringen har også opphevet den nasjonale skjenkestoppen. Alle serveringssteder kan nå servere alkohol, men de må stenge klokken 23.00. Alle gjester må bli servert ved bordene. Disse reglene gjelder følgelig også for studentenes serveringssteder.

Må fortsatt jobbe fra hjemmekontor

Når det gjelder arbeidstakerne skal alle som kan, jobbe fra hjemmekontor. Det presiserte statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen. Men ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet kan denne regelen lempes på.

Selv om hovedregelen fortsatt er hjemmekontor, blir det også noe mer rom for å være fysisk på jobb for ansatte. Arbeidsgiver kan gjøre individuelle vurderinger for enkeltansatte som har behov for å komme på jobb på campus, går det fram av meldingen fra Kunnskapsdepartementet. Ellers gjelder disse generelle reglene i arbeidslivet:

Påbud om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra dersom dette er praktisk mulig og ikke til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen, blant annet virksomhet for å ivareta barn og sårbare grupper.

Hjemmekontor og munnbind gjelder ikke for tjenester der dette er til hinder for at ansatte kan utføre nødvendige og lovpå

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Rundt 100 personar møtte fram i ettermiddag for å markera at Skamstøtta no er plassert i Universitetshagen bak dei gamle universitetsbygningane i Oslo sentrum.
Uniforum 25.05.2022
Regjeringen fordeler 1000 studieplasser landet rundt til ukrainske studenter på flukt, 100 plasser går til UiO, 125 til UiB, mens NTNU får 140 plasser.
Uniforum 25.05.2022
- Etter to år med digital undervisning, kan sommerskolen endelig ta imot studenter på campus igjen, forteller direktør Anne Cathrine Uteng da Silva. Men dette gjelder med ett unntak, bare norskkursene. De øvrige emnene vil fortsatt være digitale.
Uniforum 25.05.2022
Onsdag 25. mai klokka 13.30 vert "Skamstøtta" reist i Universitetshagen til minne om massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.
Uniforum 24.05.2022
Både Unio stat, Akademikerne, LO stat ogYS stat har godtatt en ny hovedtariffavtale i staten. Dermed blir det ingen streik i staten.
Uniforum 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt