Sigrid-Helen Lucassen, fungerende kvalitetsrådgiver, avdeling Mat og drikke, Akershus Universitetssykehus
Hva mener du - fra ditt ståsted - er de største utfordringene innen offentlig matomsorg i dag?
Kvalitet på matomsorg er mer enn kun kvalitet på maten som serveres. Det handler også om kompetansen til de som utøver matomsorgen. Jeg er bekymret for at det ikke er nok matfaglig kompetanse i alle ledd i den offentlige matomsorgen. Vi har gode kjøkkensjefer til å lede kjøkken og gode kokker til å lage maten. Men, inntil det utdannes nok kokker til å dekke alle stillinger der det kreves matfaglig kompetanse, og det bevilges nok penger til å ansette kokker inn i disse stillingene, er det fortsatt ofte ansatte uten matfaglig kompetanse som skal sluttilberede og servere maten til pasient eller beboer. Det kan føre til at matomsorgen svikter i «siste ledd». Det utføres mye godt arbeid i mange institusjoner for å øke den matfaglige kompetansen i til ufaglærte ansatte, men det burde ikke være slik at alle sitter på hver sin tue og lager hver sin opplæring. Jeg mener at kompetansen disse ansatte trenger for å kunne utøve tilstrekkelig god og riktig matomsorg bør standardiseres på nasjonalt nivå, og være obligatorisk å gjennomføre ved ansettelse.
Hva er de tre viktigste rådene du vil gi til politikere som nå får ansvar for å bedre kvaliteten på den offentlige matomsorgen?
La alle ufaglærte ansatte som utøver matomsorg i offentlige institusjone