AddToAny

Stortingsvalg og matomsorg

Hva bør politikerne gjøre for å løfte den offentlige matomsorgen de neste fire årene? Vi har utfordret kompetente fagpersoner i bransjen til å si hva de mener er de største utfordringene i dag.
Samtidig får de folkevalgte noen gode råd med på veien.

Sigrid-Helen Lucassen, fungerende kvalitetsrådgiver, avdeling Mat og drikke, Akershus Universitetssykehus

Hva mener du - fra ditt ståsted - er de største utfordringene innen offentlig matomsorg i dag?

Kvalitet på matomsorg er mer enn kun kvalitet på maten som serveres. Det handler også om kompetansen til de som utøver matomsorgen. Jeg er bekymret for at det ikke er nok matfaglig kompetanse i alle ledd i den offentlige matomsorgen. Vi har gode kjøkkensjefer til å lede kjøkken og gode kokker til å lage maten. Men, inntil det utdannes nok kokker til å dekke alle stillinger der det kreves matfaglig kompetanse, og det bevilges nok penger til å ansette kokker inn i disse stillingene, er det fortsatt ofte ansatte uten matfaglig kompetanse som skal sluttilberede og servere maten til pasient eller beboer. Det kan føre til at matomsorgen svikter i «siste ledd». Det utføres mye godt arbeid i mange institusjoner for å øke den matfaglige kompetansen i til ufaglærte ansatte, men det burde ikke være slik at alle sitter på hver sin tue og lager hver sin opplæring. Jeg mener at kompetansen disse ansatte trenger for å kunne utøve tilstrekkelig god og riktig matomsorg bør standardiseres på nasjonalt nivå, og være obligatorisk å gjennomføre ved ansettelse.

Hva er de tre viktigste rådene du vil gi til politikere som nå får ansvar for å bedre kvaliteten på den offentlige matomsorgen?

La alle ufaglærte ansatte som utøver matomsorg i offentlige institusjone

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Etter nedstengninger, skjenkestopp og nye krav til hygiene ser vi nå lys i tunnelen. Hva tar vi med oss ut av pandemien og inn i en ny hverdag?
Kjøkkenskriveren 17.09.2021
Hva bør politikerne gjøre for å løfte den offentlige matomsorgen de neste fire årene? Vi har utfordret organisasjoner og kompetente fagpersoner til å si hva de mener er de største utfordringene i dag.
Kjøkkenskriveren 08.09.2021
Stadig flere velger plantebasert mat i butikken. Nå står lunsjkantinene for tur.
Kjøkkenskriveren 07.09.2021
HALLDE velger materialer med stor omhu, og ikke bare for å opprettholde et høyt kvalitetsnivå. Helse- og miljøaspekter er også svært viktig for oss.
Kjøkkenskriveren 07.09.2021
Kjøkkenskriveren 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt