- Dette er min hjemgård hvor jeg er oppvokst. Vi drev også med pelsdyr tidligere der vi hadde opptil tusen dyr. Min far var slakter, han reiste rundt på gårdene her og slaktet, sier Arne Olaussen.
Han har fremdeles dyr på gården, 130 sau av rasene villsau og farget spælsau. Etter å ha jobbet i 40 år ved Norturas avdeling på Sortland, bestemte Olaussen seg for å starte opp for seg selv.
64-åringen moderniserte de gamle bygningene på gården for i ettertid å kunne etablere et gårdsslakteri.
Slakter 3000 dyr i året
- I Nortura jobbet jeg som slakter, kjøttskjærer og sjåfør på dyrebil. Jeg var også sensor i prøvenemnda for slakterfaget i Nordland fylke. Jeg mente å ha nok fagkunnskaper inne, og en bra plattform for å starte dette, sier Arne.
I 2012 var gårdsslakteriet etablert, og i 2015 måtte han bygge ut fordi det var blitt for trangt. Per i dag har bedriften 2,5 faste stillinger, og ellers ansatte på midlertidige kontrakter på timebasis, der det på det meste er ni personer i sving. Det er i høysesongen.
- Vi slakter 3000 sau og geit per år, samt et lite antall kalver. Det er over 100 produsenter som leverer dyr hit, heriblant fire store geitebruk, fra Kvæfjord i nord til Lofoten i sør, og fra alle Vesteråls-kommunene.
- Vi kjøper inn på lik linje med Nortura. Vi avregner på samme måte, og forskutterer tilskudd til produsentene, dette er kvalitetstilskudd på lam, grunntilskudd og distriktstilskudd. I tillegg har vi e