AddToAny

Stipendiater krever lønnsøkning

Lønnsoppgjøret i år ga nye stipendiater tre lønnstrinn ekstra. Dermed ligger de over kollegaer med lengre ansettelse. Nå krever stipendiatene utjevning. I Bergen er problemet allerede løst.
Over 500 stipendiater fra hele landet har skrevet under på en underskriftskampanje startet av doktorgradsstudentene ved Universitetet i Agder, UiAdoc. I kampanjen krever studentene lik lønn fra 1. januar 2020.

Bakgrunnen er at Forskerforbundet i årets lønnsoppgjør vant fram med et krav om å øke startlønnen for stipendiater med tre lønnstrinn. Da hadde startlønnen for stipendiater stått urørt i flere år.

Men endringen gjelder bare de som er ansatt etter 1. mai. Det vil si at det kan være 23 200 kroner i lønnsforskjell mellom en som ble ansatt i april og en som begynte i mai.

Lønnsutjevning i Bergen

- Problemet er løst her i Bergen, sier Steinar Vagstad, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen.

Han forteller at arbeidsgiver har tilbudt seg å øke lønnen for alle stipendiater ansatt det siste året, slik at de er på lønnstrinn 54.

- Vi skal løse de andre også i lokale forhandlinger, sier Vagstad til Forskerforum.

40 prosent av den totale lønnsøkningen er satt av til lokale forhandlinger, og det er fra denne summen Vagstad ønsker å heve lønnen til øvrige stipendiater. Det vil si at alle stipendiater, uavhengig av ansettelsestidspunkt, kan få minimum 479 600 i årslønn ved UiB.

Forskerforbundets lønnsstatistikk viser at stipendiater i gjennomsnitt tjener 475 582 kroner.

Umulig å få økning for alle

I et leserinnlegg i Khrono forklarer Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet og forhandlingsleder for Unio Stat, hvorfor de bare har forhandlet opp lønnen for de sist ansatte.

«Å gi alle nåværende stipendiater høyere lønn, er praktisk talt umulig å få gjennomslag for i et lønnsoppgjør. Kostnaden vil være for stor til at partene rundt bordet, som ofte er lite opptatt av stipendiatene, kan gå med på det. Trikset er å la lønnstillegget gjelde for alle nyansatte stipendiater. Da blir kostnaden i årets oppgjør minimal, samtidig som virkningen i alle senere år er betydelig».

Lind viser til løsningen i Bergen og oppfordrer flere institusjoner å prioritere dette i de lokale lønnsoppgjørene. De lokale lønnsoppgjørene pågår i disse dager, for fristen er 31. oktober.

3 prosent i den lille avtalen

I staten er det nå to ulike tariffavtaler. LO, Unio og YS har det som omtales som «den store avtalen», som også gir tillegg til uorganiserte, mens medlemmer i Akademikerne har en egen avtale.

Hovedforskjellen er at Akademikerne ikke ønsker forhandlinger på nasjonalt nivå, kun direkte på arbeidsplassen. Men for stipendiater er Akademiker-avtalen noe annerledes, for der har medlemmene en automatisk lønnsøkning på 3 prosent i året, men uten en fastsatt felles startlønn.

Image-text:

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind sier at hun forstår det virker urettferdig at nyansatte får bedre lønn enn kollegaer som har jobbet lenger. Foto: Julia Loge

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt